Nordic Mining: – Det er den rimeligste finansieringen.

– Den tar lengre tid å få på plass, men det er den tryggeste finansieringen som kan gi oss ro og handlingsrom, sier Ivar S. Fossum. 

Publisert 28. jan. 2020 kl. 14.36
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 346 ord
FINANSIERING: Nordic Mining har gjennomført mulighetsstudien for Engebø for rutil og -granatprosjektet. Adm. direktør Ivar S. Fossum undersøker nå ulike måter for finansiering.  Foto: Sigurd Sveen

– Vi ønsker bankfinansiering, det er den rimeligste finansieringen. Den tar lengre tid å få på plass, men det er den tryggeste finansieringen som kan gi oss ro og handlingsrom til å drive prosjektet frem til produksjonsstart, sier Nordic Mining-sjef Ivar S. Fossum til TDN Direkt tirsdag.

Nordic Mining har gjennomført mulighetsstudien for Engebø for rutil og -granatprosjektet. Selskapet har uttalt tirsdag at det har et mål om å starte byggeaktiviteten på Engebø i løpet av 2020, avhengig av finansiering. 

Ønske mer gjeld

Fossum sier Nordic Mining «ikke har landet på hvor mye som er realistisk å låne». Selskapet estimerer ifølge nyhetsbyrået driftsinvesteringer på 311 millioner dollar for Engebø-prosjektet, og har tidligere kommunisert at de ser mulig finansiering med 60 prosent gjeld og 40 prosent egenkapital.

– Så lenge betingelsene er fornuftige vil det alltid være et ønske å øke gjeldsgraden. Men nettopp dette skal bankene se på nå, når de får DFS-studien og skal vurdere prosjektet, sier konsernsjef Fossum.

– Det er mange ting rundt om i verden vi ikke kan kontrollere. Banker og andre institusjoners appetitt til å låne penger til denne typen prosjekter varierer. Vi skal gjøre vårt beste for å fortelle om det vi kan, men det er en del ting der som alltid vil være usikkert før alt er på plass, sier han til TDN Direkt.

Blant potensielle kilder til kapital er salget av eierandeler i Keliber Oy, der Nordic Mining eier 18,5 prosent.

Utelukker ikke emisjon

Nordic Mining betrakter eierandelen som en finansiell eierandel, men det er inntil videre ikke fattet beslutning om salg av andelen, og de er ikke i samtaler med potensielle kjøpere, ifølge Fossum.

– Vår investering i Finland har vært veldig god og det er ikke fattet noen beslutning pr i dag om å selge den andelen, men det er en potensiell kilde til kapital når vi finner at tiden er riktig, sier han.

Konsernsjefen utelukker heller ikke en emisjon i fremtiden.

Nordic Mining er hittil ned 14,4 prosent på Oslo Børs, men er opp 50 prosent den siste måneden.