ABG Sundal Collier: Varsler lavere utbytter fremover

Meglerhuset ABG Sundal Collier kan se tilbake på et kvartal med 71 prosent inntektsvekst. Det gir god uttelling for både ansatte og aksjonærer.

Reporter: Linn Marie Hammernes, redigering: Karoline Elgesem

– Det tok litt tid før markedet kom tilbake, men vi har levert det beste kvartalet siden 2008, sa ABG Sundal Collier-sjef Jonas Ström da han la frem meglerhusets resultater onsdag morgen.

I fjerde kvartal i fjor hadde ABG Sundal Collier inntekter på 504 millioner kroner, opp fra 294 millioner i samme periode året før. For hele fjoråret endte inntektene på 1.351 millioner, en økning på 19 prosent fra 2018.

Samtidig steg resultat før skatt fra 62 millioner kroner i fjerde kvartal 2018 til 167 millioner i fjor. 

Jeg er full av optimisme når vi titter inn i første og andre kvartal.
Jonas Ström, ABG Sundal Collier

– Alle geografier har levert i kvartalet, Sverige og Danmark med rekordresultater og Norge et solid helår, forklarte Ström.

Lavere utbytte fremover

– Det er et resultat av vår strategi om å være tilstede i flere nordiske markeder. Vi har ikke én sektor eller ett produkt som leverer, men en bred flora av produkter innen kapitalinnhenting, obligasjoner og det største produktet som var M&A. Det er bredden i vår produktportefølje som leverer, utdyper ABG Sundal Collier-sjefen overfor Finansavisen.

ABG Sundal Collier 

Norsk investeringsbank med hovedkontor i Vika i Oslo. Konsernsjef er Jonas Ström, som tok over etter Knut Brundtland april 2019.

Fikk nåværende selskapsform etter at det norske meglerhuset Sundal Collier fusjonerte med svenske ABG Securities i 2001. Største aksjonær er Jan Petter Collier gjennom Sanden AS.

Og de gode tallene betyr gode økonomiske tider for de ansatte. Ifølge årsrapporten er det 297,5 millioner kroner i «variable personalkostnader», altså bonuser.

I tillegg foreslår styret å betale et utbytte på 0,27 kroner per aksje. Dette kommer på toppen av utbyttet på 0,17 kroner per aksje som ble kunngjort i oktober i fjor, slik at det totale utbyttet blir 0,44 kroner - noe som tilsvarer 100 prosent av utvannet årsresultat.

Fremover er det dog ikke sikkert at utbyttene blir like høye. Usikkerhet rundt nye reguleringer fra EU om kapitalkrav er årsaken til dette. Likevel vil utbyttegraden ifølge Ström ligge rundt 80 prosent av årlig utvannet resultat.

BONUSFEST: ABG Sundal Collier-sjef Jonas Ström og finansdirektør Geir B. Olsen legger bak seg et svært godt kvartal. Foto: Brian Cliff Olguin

Corporate overtar

Det er i hovedsak corporate finance-delen som trekker inntjeningen opp. I fjerde kvartal var inntektene på  corporate-området 345 millioner kroner, mens det for hele året stod for 907 millioner. Markets-delen fikk inn 159 millioner i fjorårets siste kvartal, og 444 millioner i hele fjor.

Slik var ikke bildet før.

– Hvis man går tilbake ti år var det kanskje 60 prosent av inntektene som kom fra markets, mens corporate stod for 40 prosent. Nå er det cirka 70 prosent fra corporate og 30 prosent fra markets, forteller Ström.

For inneværende år tror han på videre positiv utvikling.

– Fortsetter de gode tidene?

– Vi har ingen spåkule, så det er vanskelig å uttale seg om. Vi kan bare uttale oss om hva vi gjør i markedet, og nå har vi hatt et bra kvartal. Det innebærer ikke at vi har solgt slutt på lageret. Vår pipeline er fortsatt full, og er faktisk større enn hva den var på samme tid i fjor. Jeg er full av optimisme når vi titter inn i første og andre kvartal, men gi meg spåkulen så kan jeg svare på hva som skjer etter det, sier meglerhussjefen.

ABG Sundal Collier

(Mill. kr)4. kv./194. kv./18
Driftsinntekt504294
Driftsresultat16961
Res. før skatt16762
Resultat10732