Brudd i forhandlinger mellom Volkswagen og tyske dieselbileiere

Forhandlingen har brutt sammen etter at Volkswagen ble saksøkt for å ha jukset med utslippstall. Bilprodusenten mener motpartens advokater er for dyre.

Volkswagen-biler i forbindelse med VW-skandalen i 2015. Foto: NTB Scanpix

Volkswagen har tilbudt forbrukerne 830 millioner euro i erstatning etter at bilprodusenten jukset med utslippstall i 2015. Volkswagen innrømmet da å ha installert programvare i elleve millioner dieselbiler slik at de viste kunstig lave utslipp.

Det er forbrukerorganisasjonen Vzbv (Verbraucherzentrale Bundesverband) som har saksøkt bilprodusenten på vegne av over 400.000 tyske bilkjøpere. Saken startet i retten i høst, men er ventet å ta så lang tid at begge parter har innstilt seg på å inngå forlik.

Volkswagen la et tilbud på bordet fredag, men holder det tilbake fordi forbrukernes advokater ifølge dem er for dyre.

– De har helt til det siste insistert på en betaling på 50 millioner dollar for arbeidet med å komme fram til en avtale, sier Volkswagen, og etterlyser en forklaring på hvorfor det skal koste så mye.

Skandalen, også betegnet som «dieselgate», har kostet Volkswagen mer enn en milliard euro etter en rekke rettssaker og erstatningssaker verden rundt. Tyske forbrukere er foreløpig ikke tilgodesett.

(©NTB)