Gaute Eie: – En gavepakke

Børsfallet gjør at flere norske banker igjen prises under bokførte verdier. – En gavepakke, ser Gaute Eie i ABG Sundal Collier.

FINNES MULIGHETER: Aksjesjef Gaute Eie i ABG Sundal Collier synes det er vanskelig å gi råd for tiden, men mener norske banker begynner å bli billige. Foto: Eivind Yggeseth

– Nå har dominobrikkene begynt å falle. Da er det de selskapene med høyest gjeld og de industriene med størst tilbudsoverskudd som blir hardest rammen, selv om det meste er ned akkurat nå, sier aksjesjef Gaute Eie i ABG Sundal Collier. 

Oslo Børs falt 4,88 prosent torsdag. Det gjør den til en av de svakeste børsene i Europa. Men også i London, Frankfurt og Paris er det knallrødt, med et fall på drøye tre prosent.

Og selvfølgelig er det coronaviruset, og alt det medfører, som ligger bar børskollapsen. På kort tid har hovedindeksen på Oslo Børs gått fra 950 til 850 poeng.

– Dette er ikke en klassisk korreksjon hvor man kan si at det har falt nok. Det er så mange moving parts som vi sjelden har sett tidligere. Og som rådgiver er det vanskelig å gi noen konkrete råd.

Gode kjøpsmuligheter

Derfor mener Eie at det får være opp til investorene selv å vurdere hvor lenge dette varer, og når det er på tide å kjøpe. 

– Når sånt som dette skjer er det i nesten alle tilfeller gode kjøpsmuligheter. Dermed ikke sagt at man ikke kan få disse aksjene enda billigere på et senere tidspunkt, sier han.

– Men markedet er mye ned, og det finnes selskaper som er ganske upåvirket av det som nå skjer. Disse aksjene er blitt 20 prosent billigere på kort tid. Har man ekstra penger begynner flere av disse aksjene å bli attraktivt priset.

Han trekker spesielt frem norske banker.

– Hvor ille kommer det egentlig å bli for norske banker som har mye konsumeksponering? Vi vet at DNB fortsatt kommer til å slite med oljeservice, men det tror jeg allerede er fordøyd. 

– Noen av disse bankene har falt mye på kort tid og prises igjen under pris/bok. Det mener jeg er en gavepakke. Han viser til at det som kan skje er at rentene kommer ned, noe som vil medføre at norske konsumenter får enda litt mer penger å rutte med hver måned.

Frykter tilbakeslag i Kina

Aksesjefen trekker også frem konsumaksjer, og spesielt Europris, som han også mener vil være nærmest upåvirket av virusutbruddet. Og hvor mye vil egentlig næringseiendom sentral i Oslo blir påvirket av dette, spør han.

 – Dette er selskaper som vil klare seg bra selv om virusutbruddet skulle forverre seg, sier Eie.

Likevel mener han det nå har gått opp for alle at vi ikke blir kvitt dette viruset med det første. Dessuten frykter han ytterligere tilbakeslag.

– Det skumle nå er hvis Kina slipper opp på restriksjonene og viruset blusser opp igjen der.  Det er det verste som kan skje for aksjemarkedet, sier Eie.