Aksjestrateg Paul Harper: Disse aksjene kan være en trygg havn i krisetider

– Situasjonen er fremdeles veldig uoversiktlig, og da blir frykten større når det er vanskelig å kvantifisere konsekvensene, sier DNB Markets-strateg Paul Harper.

TRYGG HAVN: Solide aksjer i sektorer som ikke er sykliske, som for eksempel Orkla, Telenor og Gjensidige, har klart seg mye bedre enn markedet denne uken, peker aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets på. Foto: Iván Kverme

Coronafrykten er den utløsende faktoren til børsraset vi nå er vitne til, men markedet har ifølge aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets vært sårbart fordi oppgangen i forkant var mer drevet av multippel-ekspansjon enn høyere forventninger til inntjening.

– Etter null vekst i inntjening i 2019, ser det ut som inntjeningen i 2020 også blir skuffende. Den sårbarheten var grunnen til vår undervekt-anbefaling på markedet, kommenterer Harper til Finansavisen. 

– Situasjonen er fremdeles veldig uoversiktlig, og da blir frykten større når det er vanskelig å kvantifisere konsekvensene, fortsetter han.

Forsterker børsfallet

En annen faktor som forsterket fallet er ifølge aksjestrategen noen type algoritme handelsstrategier. 

– Når VIX-indeksen stiger, selger Risk Parity- og Volatility Targeting-strategier aksjer og utløser salgssignal for momemtum-strategier, som da kan bli selvforsterkende. Etter en lengre periode med positivt momentum og lav VIX, så var mange av disse strategiene veldig overvektet i aksjer i starten av året, viser Harper til.

Indeksene smalt ned

Børsene i New York stupte videre torsdag og alle de tre toneangivende indeksene falt over fire prosent. Dow Jones endte ned 4,4 prosent, til 25.766,64, S&P 500 ned 4,4 prosent til 2.978,76 – den verste dagen siden 2011, mens Nasdaq falt 4,6 prosent til 8.566,48.

Nedgangen fortsatte også på børsene i Asia, hvor Nikkei 225-indeksen falt 3,7 prosent og den bredere Topix-indeksen var ned 3,6 prosent.

Hang Seng-indeksen i Hongkong dalte 2,4 prosent, mens CSI 300-indeksen i Kina har falt 3,4 prosent.

Hovedindeksen på Oslo Børs falt torsdag 4,9 prosent til 843,19 poeng, det største fallet siden 24. august 2015.

Fredag  fortsetter hovedindeksen videre ned, og står i skrivende stund i 831,00, ned 1,45 prosent. Oslo Børs har dermed falt 11,3 prosent i løpet av en uke.

S&P 500-futures er fredag ettermiddag ned 1,73 prosent, Dow Jones-futures ned 1,32 prosent, mens Nasdaq-futures faller 1,35 prosent.

Fra grådighet til frykt

Markedet er for tiden drevet av nyheter om den videre utviklingen av situasjonen rundt coronaviruset. Sentimentet har på kort tid ifølge Harper byttet fra grådighet til frykt. 

– Markedet begynner å se oversolgt ut på enkelte faktorer, så en liten bedring i nyhetene kan være nok til å starte en rekyl. Men prising av markedet er fremdeles litt over historisk gjennomsnitt, så dårlige nyheter kan fortsatt presse markedet videre ned, sier aksjestrategen.

Trygg havn i krisetid

Aksjen som har fått hardest medfart den siste uken er Nordic Nanovector som har rast 54 prosent på Oslo Børs, etterfulgt av Norwegian, ned 52,4 prosent på en uke.

– Noen trygge havner?

 Alt blir relativt, men solide aksjer i sektorer som ikke er sykliske, som for eksempel Orkla, Telenor og Gjensidige, har klart seg mye bedre enn markedet denne uken. Hvis den svake utviklingen fortsetter, tror jeg de klarer seg bedre fremover også, sier Harper. 

– Large Cap gjør det vanligvis bedre enn Small Cap i «risk off»-perioder og Oslo Small Cap-indeks har falt mye mer enn hovedindeksen denne uken, fortsetter aksjestrategen i DNB Markets.