Valutasjokket: En total nedsmelting av kronen

Hvor dette stopper og snur er det ingen som vet.

TØFFE TIDER: Analytiker Joachim Bernhardsen (foran til høyre) skriver i en rapport at vi vært vitne til en total nedsmelting av den norske kronen. Foto: Iván Kverme

«Gjennom gårsdagen og over natten har vi vært vitne til en total nedsmelting av kronen», skriver Nordea Markets i torsdagens rapport.

Onsdag lå EURNOK lenge rundt 11,60-nivået, men utover ettermiddagen sprakk det helt og kronekursen spratt opp til 12,40 i løpet av noen timer.

Etter en kortvarig stabilisering var det rett opp til 12,95 i det asiatiske markedet. Med det svekket nok seg mot euro med 1 krone og 40 øre, eller 12 prosent, over 15 timer.

Panikk-stemning

Oljeprisen falt kraftig i løpet av onsdagen, og det er medvirkende til svekkelsen sammen med den generelle panikk-stemningen i markedet. Samtidig mener analytiker Joachim Bernhardsen at det er vanskelig og fullt ut rasjonalisere slike bevegelser.

Han tror det kan dreie seg om liten likviditet, og at markedet her blir tvunget til å selge norske kroner.

Utfallsrommet er stort

Hvor dette stopper og snur er det ingen som vet. Utviklingen gjennom den siste tiden viser imidlertid at dette er en bevegelse det kan bli kostbart å gå mot, ifølge Bernhardsen. Han mener utfallsrommet er stort – kronen kan godt svekke seg mer.

«Oljepris og det internasjonale sentimentet bestemmer. Og med det regimet som blant annet Saudi Arabia forfølger med økende produksjon er det ikke usannsynlig at oljeprisen går enda lavere», avslutter Nordea.