Hausseindeksen gir «svakt kjøpssignal»

Investtechs hausseindeks har begynt å stige og signaliserer dermed at langsiktige investorer burde vurdere å laste opp med aksjer.

ANALYSERER MARKEDET: Forskningssjef Geir Linløkken i Investtech. Foto: Iván Kverme

– Investtech anbefaler nå å kjøpe aksjer, om man er langsiktig, sier forskningssjef Geir Linløkken i Investtech.

– Det er delvis begrunnet med at hausseindeksen i Norge har vendt opp og steget fra seks til åtte denne uken.

Uvanlig høy pessimisme

Forrige torsdag, 12. mars, meldte Linløkken at Investtechs hausseindeks hadde falt under ti og dermed viste at bunnen i de skandinaviske aksjemarkedene var nær. Indeksen er basert på forholdet mellom kjøps- og salgssignaler for enkeltaksjer og reflekterer stemningen i markedet.

Svært lave nivåer tyder på at investorene er eksepsjonelt pessimistiske, mens tall over 90 er et tegn på skyhøy optimisme.

– Børsene i Norge, Sverige og Danmark er ned henholdsvis 33, 32 og 26 prosent siden toppen tidligere i år, konstaterer Linløkken.

– Vi har studert utviklingen andre ganger da børsene falt like mye og hausseindeksene var like lave som nå.

Oppgang de neste årene

– Historisk har avkastningen vært god 1-2 år etter slike fall, fortsetter forskningssjefen.

– Oppgangen på ett års sikt har vært 23 prosent og på to års sikt 65 prosent. Stockholms-børsen har steget enda mer, mens København litt mindre.

Linløkken peker dessuten på undersøkelser gjort av Bank of America, som viser at det typisk tar det amerikanske aksjemarkedet 4,4 år helt å hente seg inn.

Variasjonene er imidlertid store, og tidligere har det tatt opptil 20 år å komme tilbake til utgangspunktet. Linløkken presiserer dessuten at historien ikke nødvendigvis vil gjenta seg denne gangen.

– I tillegg er dagens signal relativt svakt, tilføyer han.

–Kjøpssignalet blir sterkere, når hausseindeksen stiger til over ti poeng – men med positive impulser fra USA og Asia, kan det skje allerede i dag!

BUNNEN: Hausseindeksen kan være i ferd med å bunne ut. Når den bryter gjennom 10-nivået utløses kjøpssignal i kortsiktig tradingrange. Foto: Faksimile fra Investtech