Oppgang for europeiske oljegiganter

OPPGANG: Shell-kursen åpnet ned betydelig ned på mandag, men snudde til pluss. Foto: Bloomberg

Oljegiganten Royal Dutch Shell vil kutte kostnader med 5 milliarder dollar og suspenderer tilbakekjøpsprogrammet av egne aksjer på 25 milliarder dollar på grunn av krisen.

Investeringene kuttes fra 25 til 20 milliarder dollar, eller lavere. I tillegg vil selskapet redusere driftskostnadene med tre til fire milliarder dollar det neste året, ifølge CNBC. 

Kutte vil ha en kontantstrømeffekt på mellom 8 og 9 milliarder dollar. Kuttene fra Shell ligner kuttene som Exxon Mobil, Chevron, BP og Total allerede har gjort. Equinor har enn så lenge kun meldt om at tilbakekjøpsprogrammet blir kuttet.

Shell-aksjen falt rundt 3,5 prosent, men snudde til pluss i løpet av dagen. Årsaken skyldtes delvis at den amerikanske sentralbankens nye, ubegrensede obligasjonskjøp løftet markedene og råvareprisene.

Lenge lå de amerikanske børsene til å åpne kraftig ned, men den amerikanske sentralbankens tiltak gjorde stemningen betydelig lettere. På den paneuropeiske Stoxx50-indeksen var det det franske oljeselskapet Total som steg mest, med en oppgang på rundt 10 prosent.