<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Analytiker: – Jeg ville begynt å plukke aksjer på disse nivåene

Alexander Aukner, sjømatanalytiker i DNB Markets, mener sektoren har falt overraskende mye. 

    Publisert 28. mars 2020 kl. 15.32
    Oppdatert 28. mars 2020 klokken 19.48
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 393 ord
    FØLGER MED: Sjømatanalytiker Alexander Aukner i DNB Markets. Foto: Iván Kverme

    – Gitt at lakseselskapene har veldig lite gjeld, synes jeg fallet er større enn man kunne forvente. Kursene følger ofte spotprisen som er på vei ned, men på sikt synes jeg fallet er større enn hva jeg tenker er rimelig, sier Aukner i DNBs podkast Utbytte.

    Coronaviruset tynger aksjemarkedene kraftig for tiden. Det rammer selv defensive aksjer som sjømataksjene. Hittil i år er Oslo Seafood Index ned 27,46 prosent. Den seneste uken ga en nedgang på 10,18 prosent.

    Frykt

    Lakseprisen har også blitt lavere de siste ukene.

    – Etterspørselen etter laks forsvinner av naturlige årsaker. Hotell og restauranter stenger, som utgjør en betydelig del av etterspørselen. Mye av frykten går på om aksjen faktisk er så defensiv som man har trodd. Det tror jo vi, sier Aukner.

    Eksempelvis falt eksporten fra Norge til Italia med rundt 70 prosent. 

    – Produksjonstiden i sjøen er ganske lang, så det gjør det vanskelig å justere tilbudsiden på kort sikt. Man kan holde tilbake litt, men fisken fortsetter å vokse og må tas ut, og den må selges. Det gir utfordringer i logistikken og etterspørselen. Da faller prisen. Det skaper naturligvis frykt.

    – Ville plukket aksjer 

    Laksekjempen til John Fredriksen, Mowi, er ned 31,22 prosent etter nyttår, mens SalMar har ramlet 26,11 prosent. 

    Grieg Seafood har stupt 33,89 prosent i 2020, Austevoll Seafood 22,93 prosent, Lerøy Seafood Group 17,39 prosent, Bakkafrost 27,48 prosent, Norway Royal Salmon 18,65 prosent og Salmon Camanchaca 13,95 prosent. Atlantic Sapphire har gått ned 36,12 prosent.

    Fallet frister Aukner. 

    – Jeg ville begynt å plukke aksjer på disse nivåene, sier analytikeren. 

    – Jeg tror sjømat stiller i en veldig god posisjon etter denne krisen. De har sterk balanse, begrenset med gjeld, mye rom innenfor kredittrammene og det meste skal ikke re-forhandles før om flere år. Vi mener Lerøy peker seg ut positivt, sier Aukner videre.

    – Rart

    Paul Harper, strateg i DNB Markets, supplerer:

    – Jeg synes det er litt rart hvor svak sjømat har vært i løpet av uken, sier Harper.

    Han oppsummerer børsuken, som blant annet ga tre dager med oppgang på Oslo Børs og Wall Streets beste dag på mange år, på denne måten: 

    – Det har stort sett vært en positiv uke, men det var en sur avslutning. Vi vet rett og slett ikke hva som skjer neste uke med virussituasjonen. Det er en utvikling i USA som er utenfor kontroll.