<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sjeføkonom: Vi må forberede oss på en langvarig «lock down»

    Publisert 30. mars 2020 kl. 09.20
    Oppdatert 30. mars 2020 klokken 09.24
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 263 ord
    VIL TA TID: Sjeføkonom Elisabeth Holvik i SpareBank1 Guppen mener det blir stadig mer tydelig for alle at det vil ta lang tid å få kontroll på smitten. Foto: Iván Kverme

    Aksjemarkedet falt i Asia, etter at USAs president Donald Trump i en pressekonferanse varslet strenge regler frem til 1. mai, og advarte om at toppen med henhold til dødlighet vil komme først om 2 uker. 

    Sjeføkonom Elisabeth Holvik i SpareBank1 Guppen mener det blir stadig mer tydelig for alle at det vil ta lang tid å få kontroll på smitten.

    «Vi må forberede oss på en langvarig lock down og en lang periode med restriksjoner og redusert aktivitet frem til en vaksine er på plass», skriver Holvik i en oppdatering mandag. 

    Etterspørselen kollapser

    Oljeprisen falt nesten 10 prosent i natt, og er nå på det laveste nivå siden 2003. 

    «Etterspørselen etter olje kollapser, og globale oljelagre er i ferd med å fylles opp», skriver Holvik. 

    Normalt bruker verden 100 millioner fat olje pr. dag, men dette er nå redusert til rundt 75 millioner fat. 

    «Det vil snart ikke være flere steder å lagre oljen. Et forslag fra Russland om produksjonskutt i OPEC ble kontant avvist av Saudi-Arabia. Inntil de to landene blir enige, er det risiko for videre nedgang i oljeprisen», skriver sjeføkonomen.

    Brentoljen falt i morgentimene mandag 9,0 prosent til 23,45 dollar fatet, den laveste prisen siden mai 2003.

    – Dette er en historisk oljepriskollaps. Det er ikke over ennå da det fysisk ikke er steder å lagre oljen, uttaler Jason Bordoff, som var energirådgiver i Obama-adminstrasjonen, til Financial Times.

    WTI-oljen var i morgentimene svekket med 5,94 prosent til 20,50 dollar fatet. I natt var prisen under 20 dollar fatet, det laveste siden 2002.