Stig Myrseth: – Kan bli en «gamechanger»

Forvalter Stig Myrseth i Dovre Forvaltning tror antiviral behandling blir en «gamechanger». – Folk vil føle seg mye tryggere, begynne å reise og gå på restaurant igjen. Det blir avgjørende for økonomien.

21042020
Børs

– Når man leser nyhetene til daglig er det lett å miste håpet. Vi har den dypeste resesjonen i verdensøkonomien på lang, lang tid og overalt kommer det negative nyheter, men personlig ser jeg lysning, sier Stig Myrseth, forvalter i Dovre Forvaltning.

– Den første gode nyheten er sannsynligvis at april er den verste måneden for verdensøkonomien. Fra mai av vil flere land begynne å åpne opp og lette på karantene, og den økonomiske veksten vil ta seg opp.

I tillegg peker han på at ting også går fremover på den medisinske siden, og neste steg blir behandling.

– En vaksine vil ta lang tid, der snakker vi kanskje neste vår, men en terapeutisk behandling, antivirale behandlinger, det kan være en gamechanger, sier Myrseth, og fortsetter:

– Hvis det å få coronaviruset blir litt mer som å få en influensa – ikke en «nær døden»-opplevelse, så vil folk føle seg mye tryggere. Da vil de begynne å reise igjen, gå ut på restaurant og leve livet sitt som normalt, sier Myrseth.

Han sier han også er imponert over myndighetene.

– Det er satt på topp på den politiske dagsorden, og man ser kraftige mottiltak over hele linjen. De økonomiske redningstiltakene er tilstrekkelige, det samme med de pengepolitiske stimulansene. Dette er ikke som finanskrisen, politikerne er på ballen, sier Myrseth, og legger til:

– Den gode nyheten er at nå er det «as bad as it gets», og fremover vil vi se en gradvis bedring...

– Så «sell in may, stay away» gjelder ikke i år?

– Jeg tror konsensus i finansmarkedet er at ingen aner hva som vil skje de neste tre månedene. Vi har hatt et «bounce» på børsen siden bunnen i mars og offisielt sett er Wall Street i et bull-marked, med kurser opp 23-24 prosent fra bunnen. Spørsmålet er om dette var et bear-marked-rally eller starten på noe større. Personlig tror jeg bunnen blir stående, og i tillegg forventer jeg en bedring i økonomien, sier Myrseth, og legger vekt på at aksjemarkedet er et fremtidsmarked.

– Det som teller nå er 2021, og hvordan det blir. Ja, vi vil fortsatt se en del negative nyheter. Snart kommer rapportene for første kvartal og de børsnoterte selskapene, og jeg tror det blir veldig dyster lesning, sier Myrseth, og fortsetter: 

– Men i enkelte bransjer tror jeg ikke alle investorer er fullt ut «up-to-speed» på hvor dårlig det kan bli i første kvartal, og det åpner for gode kjøpsmuligheter.

Den gode nyheten er at nå er det «as bad as it gets»
Stig Myrseth, Dovre Forvaltning

To banker på radaren

– Bankaksjer synes jeg personlig begynner å bli interessante på disse nivåene, men jeg ville ikke kjøpt dem før de har lagt frem tall for første kvartal.

Årsaken er at han tror mange toppledere og finansdirektører vil benytte muligheten til å ta store tapsavsetninger, og bygge opp reserver for fremtiden.

– Ser du store kursfall etter resultatrapporteringen, er det en mulighet jeg ville benyttet til å kjøpe for eksempel Bank Norwegian og Komplett Bank, to banker på forbrukssiden som jeg holder på radaren. 

– De ser billige ut, og når det gjelder personkunder er bankene som regel ganske flinke med å få pengene tilbake til slutt, sier Myrseth, som mener det vil komme større smeller i banker med utlån til næring og rigg.

Aluminum og tørrlast

Han mener mye av fokuset hittil i aksjemarkedet har vært å finne selskaper som kan dra nytte av rentefallet, og peker på at renten på tiårsobligasjoner i USA har falt fra 2,0 til 0,5 prosent. 

– Alle selskaper som drar nytte av lavere rente, men som ikke skades for mye av konjunkturene (Orkla og Telenor) – eller selskaper med en stor del av inntjeningen langt frem i tid (Nel) har gjort det godt.

– Jeg tror den neste historien i aksjemarkedet, som vil komme i løpet av de neste tre månedene er at økonomien faktisk begynner å bedre seg, sier Myrseth, som har tro på at Kina vil stimulere økonomien ved bygge jernbane og veier.

Det vil sette sykliske aksjer i fokus. 

– Jeg tipper at det kanskje er litt tidlig å kjøpe Norsk Hydro akkurat nå, selv om jeg synes aksjen ser veldig billig ut.

– Det er også litt tidlig å kjøpe Golden Ocean, selv om jeg tror at i løpet av tre måneders tid vil fokuset i finansmarkedet ha endret seg fra krise til «recovery». Så her må man følge litt med, tipser Myrseth.

Bull på tank

I Dovre-porteføljen har Myrseth seks aksjer: Okeanis, Photocure, Zalaris, Gentian Diagnostics, Bonheur og Self Storage Group.

Tankrederiet Okeanis peker seg ut som en av aksjene han har aller mest tro på de nærmeste månedene.

– Tankmarkedet er veldig godt, og jeg tror det vil holde seg godt lenge nok til at Okeanis skal videre opp. Se på Frontline, der kursen snart er i årshøyeste. Jeg mener Okeanis bør være der Frontline er i dag. Så det er en av de klare favorittene. Rederiet spruter penger i disse tider.

Farmasi og digitalisering

Han tror også at mange investorer har konkludert med at de har underinvestert i sykehus og medisinsk behandling, noe som bringer han over til porteføljefavoritt nummer to.

– Gentian Diagnostics kommer neste år til å lansere et potensielt «blockbuster»-produkt. Da tror jeg den aksjen vil være på et helt annet nivå enn den er i dag. På tolv måneders sikt er det min favoritt på Oslo Børs, sier Myrseth.

Er du blant de som har tro på at coronakrisen vil få digitalisering til å skyte fart, har Myrseth to kjøpskandidater her også: 

– I Dovre-porteføljen i Finansavisen har jeg Zalaris. Vil man ha et større og mer likvid selskap, vil jeg si TietoEVRY, som en interessant aksje. Digitalisering innen bank og finans vil skyte fart, og det vil selskapet kapitalisere på.

– Dovre-porteføljen har hatt en svakere start på året enn Oslo Børs. Når kommer din revansj?

– Jeg tror den kommer nå fremover. Det er ingen tvil om at i en del små og mellomstore selskaper med begrenset likviditet har man sett veldig store negative kursutslag. Men det er også der man kan gjøre noen av de beste kjøpene, sier Myrseth.

stig myrseth
dovre forvaltning
TietoEVRY
norwegian finans holding
bank norwegian
komplett bank