Analysesjef: – Aldri opplevd maken!

– En tredjedel av de selskapene vi dekker får sannsynligvis likviditetsproblemer i løpet av de neste 12 månedene - om ikke før, sier John Olaisen, i ABG Sundal Collier.

22.04.2020
Børs

– Det er veldig spesielt. Vi har aldri opplevd maken, og ingen vet hvor dette skal ende, sier analysesjef John Olaisen i ABG Sundal Collier, i et videointervju med Finansavisen onsdag morgen. 

Mandag falt «bunnen» ut av WTI-olje med mai-levering som endte på minus 38 dollar fatet, nå er også Brent-oljen i fritt fall, og nede på 16-17 dollar fatet onsdag morgen. 

Olaisen er klar på hvilken retning vi kan forvente oss av markedet i dag: 

– Aksjene skal ned. Det er ikke noe å lure på. Her blir det nødtiltak fra oljeselskapene, videre kutt og for oljeservice vil det dessverre være veldig tøft. Hvert fall på kort sikt, sier analysesjefen, og fortsetter;

– De gode nyhetene er at dette kan ikke vedvare.  Det er nesten ingenting som er lønnsomt med en oljepris på 16 dollar lenger. Her blir det  masse kutt i produksjonen, og etter hvert kommer oljeprisen opp. 

– Spørsmålet er hvor lenge vi skal være «helt nedi kjelleren».

- Hvordan ser det ut for oljeservice?

– Vi dekker ca. 30 olje og oljeserviceselskap. Ti av de kommer sannsynligvis ganske greit gjennom. Det blir ikke noe fest, men de kommer seg greit gjennom et tøft marked hvis det skulle vare i to år. Men ti av de 30 vi dekker kommer sannsynligvis ikke gjennom de neste 12 månedene.

– En tredjedel av de selskapene vi dekker får sannsynligvis likviditetsproblemer i løpet av de neste 12 månedene, om ikke før. 

Han kommenterer hvem han tror vil klare seg gjennom krisen.

– Aker BP og Equinor på oljesiden.  De fleste oljeselskapene kan kutte så mye at de kommer seg gjennom, sier Olaisen. 

På motsatt ende av skalaen er dette de som vil klare seg verst: 

– På oljeservicesiden er det de som har mye stål, være seismikkbåter eller rigger, i kombinasjon med mye gjeld, som kommer til å slite. De sliter allerede, sier Olaisen.

Se helt morgensendingen her: 

john olaisen
abg sundal collier
oljeservice
likviditet
oljeselskaper
equinor
aker bp
brent-olje
analysesjef
breaking