Spår prisrekyl: – Blir investert «null» i ny olje nå

– For hver dag som går med lave oljepriser, er sannsynligheten for at du får et stramt marked, ett til to år frem i tid, større og større, sier Teodor Sveen-Nilsen.

BULL PÅ SIKT: - Med dagens oljepris blir det investert null i ny olje, sier analytiker Teodor Sveen-Nilsen, i Sparebank 1 Markets . Foto: Iván Kverme Foto: Iván Kverme
Børs

– Snittoljepris i første kvartal var faktisk 51 dollar. Det er det ikke så mange som gjetter på, svarer analytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets, når Finansavisen spør hva vi kan vente av oljeselskapene når de legger frem tall for årets tre første måneder. 

– Det er først i andre kvartal at du vil se den enorme effekten av lave oljepriser, som vi har nå, fortsetter analytikeren. 

Han peker på at alle oljeselskaper diskonterer inn en oljepris som er vesentlig høyere enn det de ser nå. 

– Spørsmålet er om de diskonterer inn nok, i forhold til hva vi tror er en langsiktig, fornuftig oljepris, sier Sveen-Nilsen, og legger til at den langsiktige oljeprisen Sparebank 1 Markets opererer med ligger på 60 dollar fatet.

– Vi vil nok se noe i første kvartal, men mest i andre kvartal konkret på inntjening.

Kan gå over 60 

Fra 2022 har Sparebank 1 Markets 60 dollar som langsiktig oljepris. 

– Det er klart at det er utrolig mye høyere enn der vi er nå, men det vi ser er at med dagens oljepris blir det investert null i ny olje, sier Sveen-Nilsen, og peker på at det vil gi ganske høy underliggende nedgang i oljeproduksjon.

– Og på dagens oljeprisnivå vil alternative energibærere bli relativt sett mindre attraktive. 

– For hver dag som går nå, med lave oljepriser, er sannsynligheten for at du får et stramt marked, ett til to år frem i tid, større og større, sier analytikeren, og mener at det kan sende oljeprisen høyere enn 60 dollar.

– Er det noen av aksjene du har dekning på som vil klare seg dårligere gjennom denne krisen?

– Jeg har ikke lyst til å nevne spesifikke navn, men det er klart at generelt: de som har mye gjeld, eller gjeld som kommer til forfall ganske snart eller som alternativt har problemer med å få betalt fra kundene sine, er de som er utsatt, sier Sveen-Nilsen.

Per i dag har meglerhuset en salgsanbefaling på Equinor, en kjøpsanbefaling på Panoro Energy og Aker BP, mens de har nøytral på resten av aksjene de har dekning på.

Se hele morgensendingen her: 

teodor sveen nilsen
sparebank 1 markets
oljepris
oljeaksjer
oljeprisestimat
equinor
aker bp
panoro energy
Nyheter
Børs