– Må redde økonomien før man kan ta «desserten»

– ESG har fått en lavere prioritet hos mange myndigheter, enn det vi har sett tidligere, sier analytiker Andreas Bertheussen i Kepler Cheuvreux.

22.04.2020
Børs

Med så lave oljepriser vi har nå, er sektoren konkurransedyktig? 

– Ja, det vil jeg si. Men det er flere som har lurt på hvordan oljeprisene kan slå ut på fornybart, sier analytiker Andreas Bertheussen i Kepler Cheuvreux til Finansavisen, 

– På en side har det blitt en situasjon hvor fornybart konkurrerer med fossilt, og da har det blitt en vanskelig konkurrent å konkurrere med. Samtidig er dette så politisk styrt, et ønske om å bygge mer fornybart. Jeg tror ikke det kommer til å bygges så mye kull og gass fremover, som det kommer til å bygges fornybart uansett.

Han mener det ikke er råvareprisfallet som skader fornybar-sektoren mest. 

– Derimot er det klart at ESG har fått en lavere prioritet hos mange myndigheter, enn det vi har sett tidligere, fordi man må redde økonomien før man kan ta desserten og tenke på miljø.

– Det er ganske tydelig. Det ser du bare på EUs Green Deal som blir moderert mye, bare fra hvordan det så ut i desember.

Rask «recovery» 

– Hvordan har corona påvirket aksjene du har dekning på?

– Alt ble dratt med badevannet i når kursene falt «across the board». Så har det vært, som mange forventet, en veldig sterk recovery i aksjer som Scatec Solar, Rec, Arise og ESG, sier Bertheussen, og fortsetter:

– Disse var i stor grad drevet opp av «flow» og «funds» som kom inn i markedet. Da all likviditet ble trukket ut, kollapset de, men så er de blant dem som har kommet raskt tilbake igjen.

Han mener muligheten til å plukke opp disse aksjene billig var ganske kort, og han har heller ikke har gjort noen endringer på aksjer som Scatec, Arise eller Rec gjennom perioden.

– Jeg skulle gjerne trykket hardere på - når man hadde Scatec nede i 100 kroner og Arise nede i 20 kroner. Nå er de tilbake i 150 og 40 kroner. 

–  Men av de to er det Arise som peker seg ut som fortsatt billig, også mot underliggende eiendeler. Scatec har en verdsettelse som priser inn suksess frem mot 2025, mens Arise har en prising som reflekterer at de kanskje skal lykkes et par år. Det kan fort endre seg for det selskapet.

Arise, som er notert på Stockholm-børsen er opp 42,8 prosent den siste måneden, og 25,3 prosent siden inngangen til året. Mens Oslo Børs-noterte Scatec Solar er opp 36,1 prosent den siste måneden, og 25,5 prosent siden årsskiftet.

Lider mest

– Det selskapet som har hatt størst negativ impact, og som fremdeles lider under det, er Rec, sier Kepler Cheuvreus-analytikeren.

Han mener det er et selskap som trenger kapital uansett. 

– Salget av Butte var den eneste muligheten til å unngå det, og hvis de skulle få til det, vil det skje på en mye lavere pris i dagens markedssituasjon, sier Bertheussen, som ikke tror selskapet vil ønske det.

– Da må de ha påfyll av kapital. Polysilicon-markedet er forferdelig tungt for øyeblikket, forsinkede solinstallasjonsprosjekter over hele verden. Det er et selskap som lider mest, og har gått mye opp i forhold til at situasjonen i selskapet ikke har blitt så mye bedre i samme periode.

Han sier han har blitt mer skeptisk til Rec på kort sikt.

Rec Silicon er opp 16,6 prosent den siste måneden, og 19,9 prosent siden jul.

– Arise har fremdeles gode katalysatorer for høsten med refinansiering av gjeld og vil få mye, mye bedre kontantstrøm. Jeg tror også fortsatt på at de kan annonsere et utbytte for 2021, og den aksjen har ikke kommet tilbake fullt så mye, understreker Bertheussen.

Arise var også hans klare favoritt da han gjestet FaTV tidligere i år.

Savner drivere

– Scatec synes jeg er vanskeligere, sier Bertheussen, og utdyper: 

– Det er et veldig godt langsiktig case, men det stopper i veldig mange markeder i forhold til utvikle nye prosjekter fordi det blir ikke prioritert i land som sliter økonomisk. Akkurat nå savner jeg litt på hva det er som skal drive det videre, hvilke prosjekter skal komme.

– Vietnam og Ukraina har sine utfordringer, Sør-Afrika har et overskudd av strøm, opp ned fra situasjonen i januar da det var strømkrise. Så den aksjen er vanskeligere på rundt 150 kroner, så jeg må inn i tenkeboksen litt, sier Bertheussen.

arise
kepler cheuvreux
Andreas Bertheussen
rec
scatec solar
fornybar energi
esg
Nyheter
Børs