<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sjeføkonom: – Klart over toppen under finanskrisen

– Fortsatt svært mange nye søkere, men litt færre enn ventet. Og tredje uke på rad med nedgang, sier seniorøkonom i DNB Markets Knut A. Magnussen til Finansavisen.

Publisert 23. apr. 2020 kl. 16.06
Oppdatert 23. apr. 2020 klokken 16.26
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 265 ord
JOBLESS CLAIMS: – Fortsatt svært mange nye søkere, men litt færre enn ventet. Og tredje uke på rad med nedgang, sier seniorøkonom i DNB Markets Knut A. Magnussen. Foto: DNB

Samlet oppgang de siste fem ukene er 26,5 millioner, hvilket utgjør drøye 16 prosent av arbeidsstyrken.

– Det peker dermed fortsatt i retning av rekordhøy ledighet, klart over toppen under finanskrisen, sier Magnussen.

En nedgang

Antallet førstegangssøkende til ledighetstrygd i USA, jobless claims, var 4.427.000 i forrige uke, en nedgang på 810.000 fra tallet uken før. 

Foregående ukes måling er revidert ned fra 5.245.000 til 5.237.000. 

Fireukers glidende snitt oppgis til 5.786.500, en økning på 280.000 fra foregående uke, viser nye, sesongjusterte tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet, gjeldende for ukesperioden til 18. april.

Ifølge MarketWatch var det ventet en økning på fire millioner. Ifølge Reuters var det ventet at veksten i antallet førstegangssøkende ville bli rapportert til 4,2 millioner.

Høye nivåer

– Det var ett av få tall i dag som ikke kom inn langt under forventning. Det er klart at økningen i antallet amerikanske arbeidsledige har vært nærmest ufattelig stor den siste drøye måneden, sier seniorøkonom Halfdan Grangård i Handelsbanken Capital Markets til Finansavisen. 

– Hvis man skal prøve å være positiv, var dette tredje uken på rad med nedgang, men nivåene er jo fortsatt vanvittig høye, sier Grangård. 

Samlet fortalte ikke dagens tall oss ifølge seniorøkonomen noe vi ikke allerede visste. 

– Arbeidsledigheten er skyhøy og stigende og vil føre til inntektstap for husholdningene, noe som igjen vil bidra til at BNP-veksten i andre kvartal blir historisk lav, sier Grangård. 

– Så lenge vi unngår at nedstengningen varer veldig lenge, er det allikevel grunn til å tro at mange av dagens arbeidsledige vil komme tilbake til sin gamle jobb ettersom økonomiene åpner opp, sier seniorøkonomen.