<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tror aksjer kan falle 40 prosent

Gary Shilling, tidligere kommentator i Forbes, New York Times og Wall Street Journal, tror det er nedtur i vente.

    Publisert 1. mai 2020 kl. 09.57
    Oppdatert 1. mai 2020 klokken 10.09
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 232 ord
    KRITISK: Gary Shilling tror markedene vil falle kraftig. Foto: Bloomberg

    Markedene steg kraftig i april etter den store nedgangen i mars. S&P 500 har hatt sin beste måned siden 1987. Men Gary Shilling advarer investorer i en kommentar i Bloomberg.

    «Ikke la deg lure av den siste oppgangen i markedet. Markedet begynner å ligne på krasjet i 1929 og starten av 1930-årenes store depresjon», skriver økonomen, som blant annet har jobbet i Federal Reserve Bank of San Francisco. 

    Coronaviruset gjør at BNP-veksten faller, arbeidsledigheten stiger kraftig og strenge tiltak mot viruset gjør at økonomien har stoppet opp i stor grad. Tross en rekke stygge makrotall har aksjemarkedene hentet inn store deler av nedgangen i mars.  

    «Dette ser ut som et bear-market rally, som ligner på det vi hadde i 1929-1930. Med en påfølgende nedgang på 30-40 prosent som venter i aksjemarkedet når den dype globale resesjonen strekker seg til 2021. I sterk motsetning til den V-formede utviklingen mange tror på», skriver Shilling.

    Federal Reserve og amerikanske myndigheter har kommet med store krisepakker, men veteranen tror ikke det er nok til å demme opp for ødeleggelsene fra coronaviruset. Shilling tror også privatpersoner vil være mer opptatt av å spare penger fremover, og at handelen vil gå saktere. 

    Det er ventet at skadene i første kvartal bare er en liten smak av hva som kommer i andre kvartal.