<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oljefondet øker eierandelen i cruise

Oljefondet bruker børsfallet til å kjøpe aksjer i blant annet Carnival og Royal Dutch Shell.

    Publisert 3. mai 2020 kl. 13.58
    Oppdatert 3. mai 2020 klokken 13.58
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 226 ord
    YNGE SLYNGSTAD: Avtroppende sjef for oljefondet. Foto: Bloomberg

    Oljefondet har i det siste økt beholdningen i kriserammede Carnival, et av verdens største cruiserederier, skriver Bloomberg. I likhet med oljefondet, har Saudi-Arabias statlig investeringsfond tidligere også kjøpt aksjer i Carnival.

    Øker i cruise etter kurskollaps

    Økningen kom etter at reiseselskapene har blitt hardt rammet av coronaviruset. Hittil i år har Carnival-aksjen falt 72,6 prosent. Den er imidlertid opp 64,1 prosent den siste måneden, men ikke stor nok oppgang til å hente inn store deler av fallet.

    «Når verdien av eiendelene synker, vil du se Norges Bank gjennomgå en betydelig rebalansering i porteføljen. Det er ikke typisk at Norges Bank inntar opportunistiske stillinger», sa Patrick Schena, en av lederne av SovereigNet.

    Cruisegiganten gikk også nylig gjennom en refinansiering, der selskapet hentet inn 6 milliarder i friske penger. 1,25 milliarder dollar var i ny egenkapital og 4,75 milliarder i obligasjonslån.

    Dobler i Shell

    Oljefondet økte også eierandelen Royal Dutch Shell i løpet av mars. 24. mars passerte oljefondet en eierandel på 5 prosent i shell, mens eierandelen var på 2,55 prosent i utgangen av 2019.

    «Det har vært mye volatilitet de siste tre eller fire månedene, men Norges Bank tenker langsiktig. Shell fokuserer faktisk ikke bare på olje- og gass, men posisjonerer seg for en renere energiframtid», sa Peter Fusaro, styreleder for Global Change Associates, et New York-basert energirådgivningsfirma ifølge Bloomberg. 

    Ifølge Bloomberg har oljefondet også kjøpt aksjer i verdens største gruveselskap BHP Group og Liberty Broadband.