Går mot nedgang på skremt Wall Street

Førhandelen på Wall Street indikerer nedgang etter økt spenning mellom Kina og USA igjen. 

USIKRE TIDER: Det er her god stemning mellom den fryktløse jenta og en forbipasserende utenfor Wall Street. Men for børsene er det usikre tider. Foto: NTB Scanpix
Børs

– Den geopolitiske risikoen er betydelig. Det er en bekymring for markedet, og er en potensiell kilde til nedgang og korreksjon, sier David Riley, sjefstrateg i BlueBay Asset Management, til Bloomberg.

Drøyt tre timer før den ordinære handelen åpner, er Dow Jones ned 0,49 prosent i førhandelen. S&P 500 E-mini FUT faller 0,48 prosent, mens Nasdaq er ned 0,61 prosent.

New York-børsen ser altså ut til å slå følge med nedover sammen med Europa- og Asia-børsene. Foruten oppgang i Lisboa og Milano, er det rødt over hele fjøla blant de europeiske børsene. Oslo Børs er blant plassene det ser mest dystert ut denne fredagen. Hovedindeksen svekkes 1,94 prosent.

Se forklaring på spenningen mellom USA og Kina her:

Årsaken til nedgangen virker å være forholdet mellom stormaktene USA og Kina. I januar tegnet stormaktene under på en handelsavtale, etter en handelskrig som varte i nesten to år. Investorene var da beroliget.

Siden har mye endret seg.

President Donald Trump har stadig vært mer aggressiv i sine uttalelser om Kina, og investorer frykter denne økte spenningen kan tilta etter hvert som høstens valg kommer nærmere.

Coronaviruset, som oppsto i Kina, har forandret livene til folk verden over og det er krisetider i økonomien. Blant annet har rundt 30 millioner amerikanere blitt arbeidsledige siden landet stengte ned.

Fredag raste børsen i Hongkong etter at Kina har lagt fram en ny sikkerhetslov som kan ramme de demokratiske rettighetene byen har hatt. Kina vil foreslå at Hongkong får en ny nasjonal sikkerhetslov, som vil forby forræderi, oppvigleri og løsrivelsesaktivitet i det kinesiske territoriet.

Det tok ikke lang tid før det kom reaksjoner fra USA på forslaget. Deriblant fra Trump.

«Det er amper stemning i aksjemarkedet i skrivende stund. (...) Forrige gang myndighetene fra Fastland-Kina prøvde å blande seg inn i Hongkongs lovverk, førte det til store demonstrasjoner i det delvis selvstyrte territoriet. Samtidig økte spenningen mellom USA og Kina, og markedet frykter en slik reprise», skriver Dane Cekov, analytiker i Nordea Markets.

wall street