– Krakket i aksjemarkedet kom brått og brutalt

Holberg-forvalterne mener coronapandemien er nok en bekreftelse på hvor lite vi vet om fremtiden.

2020: Tilfeldigheter kan skape store bevegelser på verdens børser. Foto: Iván Kverme
Børs

«Det virker i dag nesten som en evighet siden nedstengingen av de fleste samfunn i midten av mars. Krakket i aksjemarkedet kom brått og brutalt, og jammen har ikke rekylen også overrasket de fleste i tempo, styrke og intensitet», skriver Holberg i en oppdatering.

I løpet av årets første fem måneder har hovedindeksen på Oslo Børs vært oppe i 949,01 poeng og nede i 605,28 poeng. Fredag formiddag står hovedindeksen i 795,45 poeng.

Aksjemarkedet ligger i forkant

Ingen vet hvordan pandemien vil utarte seg videre, men de fleste land lemper nå gradvis på sine restriksjoner i påvente av en vaksine. Forvalterne minner om at aksjemarkedet som vanlig har ligget i forkant, og mye av kursfallet i mars er gjenvunnet.

Hva er så lærdommen av det vi har vært gjennom?

Holberg mener pandemien er nok en bekreftelse på hvor lite vi vet om fremtiden. Det som kanskje tydeligst skiller økonomi fra andre vitenskaper, som fysikk og matematikk, er innslaget av tilfeldigheter.

«Innen det økonomiske fagfeltet er det dessverre ingen regler som sikrer et gitt resultat. En flaggermus i Kina kan faktisk lamme verdensøkonomien», avslutter Holberg.