Venter nedgang på Oslo Børs

Fed-møtet i USA om ny stimulansepakke vil vise veien videre og det virker som verden holder pusten frem til møtet er over. 

KRISEPAKKE: Jerome Powell og Federal Reserve kommer onsdag kveld med ny stimulansepakke til USA. Det er ventet at denne krisepakken vil få ringvirkninger verden over. Foto: AFP
Børs

De amerikanske børsene endte alle i rødt tirsdag. Asia-børsene var noe blandet, nok en gang med Japan som den største negative påvirkningen. Oljeprisen hadde ingen store innvirkninger.

Det er vanskelig å si noe om hvilken vei Oslo Børs vil åpne, da det ikke er noen klare triggerpunkter verken den ene eller andre veien. Oljeprisen har heller ingen store utslag. Fed-møtet i USA om ny stimulipakke vil vise veien videre og det virker som verden holder pusten frem til møtet er over.

Mye tyder på flat åpning mot svak nedgang i åpningen onsdag.

– Vi tror Oslo Børs åpner ned -0,2 prosent, eller innenfor intervallet [-0,5, 0]%, skriver Roger Berntsen, analytiker i Nordnet.

Oljepris

Brent-oljen er onsdag morgen ned 0,09 prosent til 43,20 dollar fatet, mens WTI-oljen er ned 0,32 prosent til 40,94 dollar fatet. Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 43,27 dollar fatet ved børsslutt i Oslo tirsdag.

Råoljelagrene i USA falt med 6,8 millioner fat i forrige uke til 531 millioner fat, viser data fra American Petroleum Institute (API) tirsdag kveld. På forhånd ventet analytikerne en økning på 357.000 fat, ifølge Reuters.

«Lagertallene bør lindre enkelte bekymringer rundt etterspørselen i markedet», skriver Stephen Innes, sjef for global markedsstrategi ved AxiCorp, i en note.

– Opecs eksperiment med å øke produksjonen fra august kan slå tilbake ettersom vi ikke er tilbake igjen med tanke på oljeetterspørsel. Det samlede væskemarkedet vil snu tilbake i et mini-tilbudsoverskudd og vil ikke svinge inn i et underskudd igjen før desember 2020, sier sjefanalytiker Bjørnar Tonhaugen i Rystad Energy i en kommentar.

Asia-børsene

I Japan er Nikkei ned 0,93 prosent, mens den bredere Topix-indeksen er ned 0,92 prosent. Shanghai Composite i Kina styrkes 1,05 prosent, og CSI 300 er opp 1,39 prosent. Hang Seng i Hongkong stiger 0,12 prosent.

Det amerikanske ratingbyrået Fitch Ratings har nedjustert de økonomiske utsiktene i Japan til negative fra tidligere stabile.

«Pandemien har forårsaket en skarp økonomisk kontraksjon i Japan, til tross for landets tidlige suksess med å kontrollere viruset», skriver byrået, som estimerer at økonomien vil falle med 5 prosent i 2020, før den henter seg inn 3,2 prosent i 2021.

Klokken 20.00 onsdag kommer USAs sentralbank, Fed, med rentebeskjed som markedet følger spent med på, ettersom antall smittede med coronaviruset fortsetter å øke.

«Vi forventer at FOMC legger seg på en konservativ linje og erkjenner at de økonomiske utsiktene har blitt vesentlig dårligere siden møtet 11. juni», skriver Mundy videre.

Wall Street

Tirsdag var det igjen negativ stemning på Wall Street i påvente av den neste krisepakken fra myndighetene. Alle de tre ledende indeksene endte i rødt, hvor teknologitunge Nasdaq møtte mest motbør med en nedgang på 1,3 prosent. Dow Jones endte ned 0,8 prosent, mens den brede S&P 500-indeksen falt 0,6 prosent.

Giganten Amazon falt 1,8 prosent, og Apple, Facebook, Alphabet, Tesla og Neflix endte også i minus.

Aksjer som drar nytte av en gjenåpning av økonomien; United og American Airlines, Delta, Carnival og Norwegian Cruise Line steg alle kraftig på Wall Street.

Etter børsslutt i går la Mitch McConnell frem et forslag til ny krisepakke fra det republikanske partiet. Pakken innebærer blant annet 1.200 dollar med nye «helikopterpenger» og nye låneprogram.

Stimulanstiltakene kommer etter hvert som antall smittetilfeller fortsetter å øke over hele USA. Så langt har mer enn 4,2 millioner fått påvist coronavirus, mens 147.303 har død av viruset, ifølge Johns Hopkins University.

Hovedindeksen

Oslo Børs var til tider opp før lunsj, men utover ettermiddagen var det en liten nedgang hele veien. Til slutt endte det med en marginal nedtur på 0,11 prosent til 839,08 poeng.

Kjell Inge Røkke kunne glede seg over en oppgang på 7,27 prosent til 15,50 kroner for Aker Solutions. Selskapet sikret en kontraktforlengelse med Exxon Mobil i Canada verdt 1,4 milliarder kroner.

Hydrogenselskapet Nel falt 4,34 prosent til 18,63 kroner. Det var børsens mest omsatte aksje. Proton Energy Systems, som gjør forretninger som det heleide Nel-datterselskapet Nel Hydrogen US, ble tildelt 4,4 millioner dollar i støtte fra det amerikanske energidepartementet (DOE) på mandag.

Aller mest falt Kongsberg Automotive, ned 6,86 prosent til 0,14 kroner. Det kom tirsdag melding om at tre innsidere laster opp i emisjonen.

Meldingen kom samme dag som det ble kjent at Teleios Capital partners, som er representert i Kongsberg Automotive-styret, har blitt tildelt 695,4 millioner aksjer.

Dette skjer i dag – onsdag

Oslo Børs:

- SUBC (kl 8.00)

Øvrige Norden:

- Lundin Energy (kl 7.30)

Øvrige utenlandske:

- Barclays, Boeing, Facebook, General Electric, PayPal, Qualcomm, Samsung, Spotify (foreløpig dato)

Presentasjoner:

- Lundin Energy: rapportpresentation 9.00

- SUBC: kvartalspresentasjon 13.00

Makro:

- Frankrike: forbrukertillit juli 8.45

- USA: handelsbalanse varer juni 14.30

- USA: grossistlager foreløpig juni 14.30

- USA: pending home sales januar 16.00

Sentralbanker:

- FED: Rentebeskjed 20.00

- FED: Jerome Powell holder pressekonferense etter rentebeskjed 20.30

Annet:

- Laks: SSB, ukentlig lakseeksport 8.00

- Kraft: Vannmagasinstatistikk 13.00

- Olje: Ukentlig oljelagertall fra DOE 16.30

Kilder: Oslo Børs, TDN Direkt og Statistisk sentralbyrå (SSB).