Offensiv Trump sender de asiatiske børsene ned

President Donald Trump walks from Marine One as he returns to the White House, Saturday, March 28, 2020, in Washington. Trump is returning from Norfolk, Va., for the sailing of the USNS Comfort, which is headed to New York. (AP Photo/Alex Brandon) Foto: Alex Brandon
Børs

Nikkei 225 i Japan går tilbake med 0,84 prosent. Hang Seng i Hongkong er ned 2,25 prosent. Shanghai Composite i Kina faller 1,45 prosent. Shenzhen-indeksen er 0,65 prosent i rødt.

I Sør-Korea faller Kosdaq-indeksen 0,19 prosent, mens Kospi er ned 0,15 prosent. S&P/ASK 200 i Australia svekkes med 0,66 prosent. 

Trump nekter apper

Nedturen kommer etter at USAs president Donald Trump har skrevet under på to presidentordrer som forbyr transaksjoner via Tiktok og WeChat fra midten av neste måned. Tiktok eies av kinesiske Bytedance, mens WeChat eies av Tencent, også kinesisk. Trump mener de utgjør en trussel mot USAs sikkerhet.

Tencent-aksjen faller 10 prosent. 

– Denne datainnsamlingen er en trussel ved at den lar det kinesiske kommunistpartiet få tilgang til amerikaneres personlige informasjon. USA må vise standhaftig handling mot eierne av Tiktok for å beskytte vår nasjonale sikkerhet, skriver Trump.

Det har gått spekulasjoner om at Microsoft vil kjøpe opp Tiktok den siste tiden. Apple har tilbakevist at de er interessert.

Valg

Flere analytikere venter at Donald Trump vil bruke den dårlige stemningen med Kina for å gjøre seg populær før høstens valg.

«Forholdet mellom USA og Kina har vært kjølig i flere år på grunn av handelskrigen dem imellom, men har blitt enda verre etter utbruddet av COVID-19 viruset. Det kan for øvrig tenkes at Trump bevisst presser Kina hardt i disse dager, i håp om å bedre sjansen for å vinne høstens presidentvalg», skrev Roger Berntsen, Nordnet-analytiker, i sin morgenoppdatering torsdag.

Makro

Fredag morgen har det kommet ferske makrotall fra Kina. Deres eksport steg med 7,2 prosent i juli sammenlignet med den samme måneden sist år. Det var i forkant ventet et fall på 0,2 prosent. Importen gikk tilbake med 1,4 prosent. 

asia-børsene
Nyheter
Børs