Equinor tilbake på toppen

Equinor er tilbake som Oslo Børs' mest omsatte aksje i oktober. Avstanden ned til Nel er imidlertid bare på 55 millioner kroner.

STARTER PÅ TOPP: Anders Opedal (midten) tok denne uken over som konsernsjef i Equinor, børsens mest omsatte aksje i oktober. Foto: Eivind Yggeseth
Børs

Equinor er Oslo Børs' klart største selskap målt i markedsverdi, og som regel også børsens  mest omsatte aksje. 

Men den grønne bølgen som skyller inn over finansmarkedet, førte til at hydrogenselskapet Nel passerte Equinor i september. Dette var første gang siden november 2017 at oljegiganten ikke lå på topp.

Nå i oktober tok Equinor tilbake førsteplassen med en omsetning på 7,2 milliarder kroner. Nel fulgte rett bak med 7,1 milliarder. Hvis vi tar med flere desimaler, var avstanden bare 55 millioner kroner.

Begge aksjene hadde for øvrig i oktober langt lavere omsetning enn måneden før, da Nel ble handlet for 11,1 milliarder kroner mens Equinor endte på 9,1 milliarder. Den totale aksjeomsetningen på Oslo Børs i oktober var på 104,8 milliarder kroner, opp fra 98,4 milliarder måneden før.

Mye grønn handel

Den grønne bølgen har ført til et rush av nye selskaper på Oslo Børs, og også heftig kursoppgang for en del av dem som har vært der en stund. Nel er for eksempel opp over 126 prosent siden årsskiftet.

To andre, grønne aksjer som har gjort det bra på børsen i år er REC Silicon og Scatec Solar, med en oppgang på henholdsvis 330 og 75 prosent. I oktober var begge selskapene på Oslo Børs' topp 10-liste. 

Scatec Solar ligger på 8. plass med 4,2 milliarder kroner i omsetning, mens REC Silicon er på plassen bak med 3,9 milliarder.

I begge selskapene har det vært store nyheter den seneste tiden. Scatec kjøpte nylig SN Power for 10,9 milliarder for å bli et bredere fornybarselskap som skal satse på sol-, vann- og vindkraft. 

For REC Silicons del har det vært mye snakk om nye initiativer for å bygge opp en helt ny ikke-kinesisk solenergikjede med utgangspunkt i deres silisiumfabrikk i Moses Lake. I tillegg jobbes det også med et batteriprosjekt som skal benytte fabrikkens silangass til å produsere anodemateriale.

Både REC Silicon og Scatec Solar var i oktober også aktive i kapitalmarkedet, og hentet henholdsvis 1 og 4,75 milliarder kroner i emisjoner.

Passerte 10 milliarder

De fleste nye og grønne selskapene som har søkt seg til Oslo Børs den seneste tiden har havnet på Merkur Market. Det har gjort denne markedsplassen svært populær i løpet av kort tid.

Mens aksjeomsetningen på denne plattformen lå rett i overkant av 750 millioner kroner i årets to første måneder, var den i oktober rett over 10 milliarder koner. 

Kahoot, Quantafuel og Aker Carbon Capture bidro mest med en omsetning på henholdsvis 1,8, 1,7 og 1,2 milliarder kroner.

Bortsett fra Kahoot og Lifecare er de andre åtte selskapene som topper omsetningslisten på Merkur Market notert der i år. Flere av dem ønsker trolig å kopiere suksessen til Kahoot og Lifecare, som er opp henholdsvis 302 og 628 prosent det seneste året. 

Aksjeomsetningen på Merkur Market var i oktober drøye 1,1 milliarder kroner høyere enn i september. 

Omsetning Oslo Børs i oktober


Navn

Mrd. omsetning

1.Equinor7,18
2.NEL7,12
3.Link Mobility Group Holding5,87
4.DNB5,63
5.Telenor5,21
6.Yara International5,02
7.Mowi4,44
8.Scatec Solar4,21
9.REC Silicon3,93
10.Norsk Hydro3,86