– Det er så mye usikkerhet der ute

Selv om børsene går så det suser, er eksperter usikre på den videre ferden for økonomien. 

Statue av George Washington ved Wall Street. Foto: Dreamstime
Børs

November har vært en strålende måned i aksjemarkedet, drevet av positive vaksinenyheter i kampen mot coronaviruset. Dow Jones gikk sist uke opp 2,2 prosent og var oppe i all-time high. Dow Jones har lagt på seg 13 prosent siden oktober var over, mens S&P 500 har steget 11 prosent i november og Nasdaq er 12 prosent opp.

– De håpefulle investorene overgår de realistiske. De tror økonomien vil komme tilbake med like høy vekst. De ser forbi sjokket. Det er imidlertid et spørsmål om tid. Det er fortsatt dype underliggende problemer med coronaviruset i USA, sier Sebastian Galy, makrostrateg i Nordea Asset Management, til Wall Street Journal.

Blant aksjene som har hatt en god periode, er aksjene som har fått juling av coronakrisen tidligere i år: Flyaksjer og cruiseselskap for eksempel. 

Samtidig som stemmingen på børsene er god, er flere makrotall svake. 778.000 amerikanere søkte om ledighetstrygd for første gang i ukesperioden frem til og med 21. november, viser tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet. Det er 30.000 flere enn uken før. Konsensus på forhånd pekte mot 730.000 førstegangssøkere. 

– Det er fortsatt dype sår fra det som skjedde tidligere i år, sier Chris Murphy, strateg i Susquehanna.

– Det er så mye usikkerhet der ute. Ingen ønsker å være på feil side av dette, sier Stuart Kaiser, aksjeanalytiker i UBS. 

wall street
Nyheter
Børs