To rekorder, men bunnlinjen mindre enn ventet

Tesla nådde ikke opp til analytikernes forventninger, men slo likevel til med to rekorder i fjor.

TESLAFEBER: Tesla har vært profitabelt de fem seneste kvartalene, og er det femte mest verdifulle selskapet i USA. Foto: Ding Ting
Børs

Tidligere i år annonserte Tesla at de hadde levert 499.550 biler i løpet av 2020, og nådde akkurat ikke opp til guidingen deres på 500.000 leverte biler. Selskapet produserte 509.737 biler i løpet av 2020.

Bilprodusenten leverte et resultat pr. aksje på 0,8 dollar mot 1,03 dollar pr. aksje som analytikerne forventet. Derimot hadde selskapet inntekter på 10,74 milliarder dollar mot estimatene på 10,4 milliarder.

Setter rekorder

Elon Musks Tesla setter to nye rekorder i et år hvor bilsalg generelt og fabrikkdrift ble dempet som følge av coronapandemien.

Det var hovedsakelig bilsalget i Kina som muliggjorde rekordleveranser for selskapet i 2020. I tillegg hjalp lanseringen av Model Y som Tesla begynte å produsere i større volumer i første kvartal i fjor på bilsalget. 

Bilprodusenten har nå produsert flere Model Y-er enn Model 3-er for amerikanske sjåfører.

Lønnsomt fem kvartaler på rad

Bilprodusenten har kunngjorde i slutten av 2019 at de forventer å ha en positiv kontantstrøm og nettoinntekt i tiden som kommer, med forbehold rundt lansering av nye produkter eller anlegg. Forrige kvartal var det femte på rad hvor selskapet var lønnsomt, og som sendte dem på S&P 500. 

For tiden ekspanderer Tesla produksjonsfasilitetene og bygger i både i Texas og i Tyskland, etter å ha lyktes med sitt nye anlegg i Shanghai.

Siden Teslas inntjeningsrapport for tredje kvartal i oktober 2020 har prisen på selskapets aksjer mer enn doblet seg, noe som gir det en markedsverdi på mer enn 835 milliarder dollar. Dette gjør Musks selskap til det femte mest verdifulle i USA.

I etterhandelen sender investorene aksjen ned 4,53 prosent til 825 dollar.