Analytiker: – Algoritmer utløste panikk i flere aksjer

Investeringsbanken Oppenheimer mener at gårsdagens børsfall ikke nødvendigvis var fremprovosert av makroøkonomsike forhold.

Publisert 21. sep. 2021 kl. 21.34
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 229 ord
FILE PHOTO: People are seen on Wall Street outside the New York Stock Exchange (NYSE) in New York City, U.S., March 19, 2021. REUTERS/Brendan McDermid/File Photo Foto: Brendan McDermid

Mange har pekt på inflasjon og gjeldstrøbbel i Kina som hovedårsakene til gårsdagens børsfall.  Ifølge analytikere i Oppenheimer ligger det flere viktige årsaker til fallet som ikke har blitt mye snakket om.

Analytiker Chris Kotowski skriver til CNBC at markedsmekanismer fortjener en større del av skylden, og at det kraftige fallet fallet hadde lite med makroøkonomiske forhold å gjøre.

– Vi tror ikke markedet hadde noen fundamental melding å komme med i går. På den andre siden mistenker vi at algoritmer av en eller annen grunn trykket på selg-knappen, og at dette utløste panikk i flere aksjer, skriver Kotowski.

Utbredt

Han påpeker at mye av den amerikanske aksjehandelen blir gjort av algoritmer, som er programmert til å følge aksjetrender nøye med hyppige kjøp og salg. 

Samtidig skriver han at flere aksjer har steget mye på børs i år, og at investorer kan ha sett en god anledning til å realisere gevinst når aksjer begynte å synke. Han mener at dette spesielt gjelder for de aksjene som sank mye i løpet av gårsdagen.

– Vi ser ikke en fundamental grunn til hvorfor noen aksjer skulle falle så mye som de gjorde. Vi mistenker at det faktum at noen aksjer har steget langt mer enn indeks, og at mange bestemte seg for å ta ut profitt, hadde mye med saken å gjøre, avslutter Kotowski.