– Det som er fantastisk med det er at det er basert på biomasse, så det er ikke fossilt, det er relativt lave utslipp i produksjon og det er ikke giftig, sier analytiker Thomas Dowling Næss i Sparebanken 1 Markets.
Han snakker om det trevirkebaserte løsemiddelet Cyrene til norske Group, som er produktet selskapet har kommet lengst i utviklingen med.
Det norske gründerselskapet, der Norske Skog er storaksjonær med en fjerdedel av aksjene, har fått hard medfart på børs i det siste.
Til tross for motbakken på børs, mener analytikeren at potensialet til selskapet er stort. Han peker på at aktører som Nike i sine ESG-rapporter skriver at de vil kvitte seg med giftige løsemidler i sine produkter.
– Men det er vanskelig når det ikke finnes alternativer, men her har man et selskap som har en løsning (...) Det er ingen som er i nærheten, sier Næss.
Han peker på at den amerikanske legemiddelgiganten Merck også har et samarbeid med norske Circa.
– Vi har snakket med Merck og de sier at det er ingen som er i nærheten (av Circa Groups løsning, journ.anm.).
Les også: Minikrakk etter kraftig kostnadssmell
Kuttet kursmål
Circa Group ble børsnotert 2. mars og åpnet med en kurs på 18 kroner aksjen. Kursen steg helt opp i 29 kroner før den begynte å falle utover våren og sommeren ned til rundt 15 kroner.
Så kom sjokkbeskjeden som sendte aksjen ned 29,75 prosent til 10,85 kroner forrige torsdag:
Selskapet forventer at kostnadene med deres første anlegg, kalt Resolute-prosjektet i Frankrike, vil øke fra 32 til mellom 50 og 55 millioner euro i kostnader, samt at oppstarten blir forsinket et halvår til tredje kvartal 2023.
Næss sier at han fortsatt har en kjøpsanbefaling på aksjen, men at kursmålet er kuttet fra 32 til 19 kroner per aksje. Onsdag denne uken handles aksjen til rundt 10,40.
– Åpenbart var dette en negativ nyhet. Nå er det klart at noe capex og forsinkelsene kunne man vente når man ser rundt seg, sier Dowling Næss, med referanse til de mange utfordringene verdenshandelen har på vei ut av coronapandemien.
– Men det er klart at en økning i investeringene på 55 til 70 prosent og et halvt år forsinkelse er er ikke positivt. Det positive er at de legger alle kortene på bordet, fortsetter han.
– Er det noen teknologiske utfordringer å lese ut av denne meldingen?
– Denne børsmeldingen handler ikke om det teknologiske, men kanskje mer om at markedet mister litt tillit til organisasjonen fordi man ikke har sikret mer av kostnadene, sier Dowling Næss.
Les også: Ten-baggeren til Hermanrud stuper på børs
Spørsmål om finansiering
Circa hentet 52 millioner euro i mars i år og selskapet skrev i børsmeldingen om overskridelsene at de er «godt finansiert».
Selskapet ønsker i første omgang å jobbe med leverandøren TechnipEnergies for å få ned kostnadene og «utforske støtteordninger og muligheter for selgerfinansiering» for å sikre at Resolute-prosjektet er tilstrekkelig finansiert fremover.
Analytikeren i Sparebanken 1 Markets mener det ikke er noen vei utenom mer kapital:
– Ser man på investeringskostnadene og «cash burn» (løpende kontantutløp, journ.anm.) opp mot kontanter på bok i selskapet, så viser jo det implisitt at de vil trenge kapital, sier Dowling Næss.
Han vil ikke mene noe om når selskapet bør hente penger, men peker på at de fort kan trenge 150 til 200 millioner kroner.
– Det jeg ville fryktet som aksjonær i selskapet er at en del av de positive nyhetene, som avtalen med Merck og sportsmerkevaren som vi tror er Nike, kanskje ikke får den effekten de ville hatt hvis man visste at selskapet var fullfinansiert, sier Dowling Næss.
Les også: Circa Group fullfører sitt første hele kvartal på børs