KjøpLogg inn

Fryktindeksen stiger nesten 40 prosent

Coronasmitte fører til børsfall og en kraftig oppgang i fryktindeksen.

Publisert 26. nov. 2021 kl. 14.53
Oppdatert 26. nov. 2021 klokken 14.57
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 180 ord
FRYKTEN RÅDER: VIX-indeksen skyter i taket, og det ligger an til en knallrød start på New York-børsen. Foto: Bloomberg Mercury

En ny variant av coronaviruset, som gis skylden for en eksplosiv smitteoppblomstring i Sør-Afrika, vekker bekymring og bidrar til solide fall på verdens børser. 

VIX-indeksen, også kalt fryktindeksen, stiger hele 38 prosent til 25,64. I løpet av fredagen har den vært oppe i 28,02, og vi må tilbake til slutten av september og midten av mai for å finne tilsvarende høye nivåer. 

Fredag ettermiddag står hovedindeksen på Oslo Børs i 1.177,02 poeng, ned 3,0 prosent. Sjefstrateg Erik Bruce sier fredag morgen til Finansavisen at situasjonen helt klart er bekymringsfull.

FTSE 100-indeksen i London er ned 3,0 prosent, CAC 40-indeksen i Paris har falt 3,9 prosent mens DAX-indeksen i Frankfurt er ned 3,1 prosent.

Futures indikerer at Dow Jones vil falle 700 punkter i åpningsminuttene på New York-børsen.

«Nyhetene om en ny og potensielt svært smittsom virusvariant har skapt umiddelbar uro i markedene. Storbritannia stenger nå for flytrafikk fra Sør-Afrika og fem andre naboland, som følge av nyhetene rundt virusvarianten i regionen. WHO har innkalt til hastemøte i dag, og det haster med å få avklart de ulike egenskapene ved varianten», skriver Handelsbanken i en rapport.