KjøpLogg inn

Oljen bikker over 110 dollar fatet

Fredag stiger prisene på olje over 110 dollar fatet. – Det har oppstått en flaskehals i raffineringen, sier energiministeren i Saudi-Arabia.

Publisert 13. mai 2022 kl. 21.47
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 233 ord
OPP: Oljeprisen stiger til over 110 dollar fatet fredag. Foto: Dreamstime

Brent-oljen stiger 3,80 prosent til 111,49 dollar pr. fat i løpet av fredag. WTI-crude stiger også med 3,97 prosent til 110,32 dollar pr. fat.

Sist gang Brent-oljen bikket over 110 dollar pr. fat var på mandag da G7-landene inngikk enighet om å fase ut eller forby olje fra Russland. 

Flaskehals innen raffinering

– Det har oppstått en flaskehals i raffineringen, sier energiminster Abdulazis Bin Salman i Saudi-Arabia til Bloomberg.

Bin Salam peker på at mangelen på raffinering – og ikke mangelen på olje, driver oljeprisen opp nå.

– Jeg advarte om at dette ville komme i oktober. Mange raffinerier i verden, spesielt i Europa og USA, har vært stengt de seneste årene. Verden renner ut av energikapasitet på alle nivåer, sier Bin Salam. 

IEA står uendret

På torsdag var det internasjonale energibyrået (IEA) ute med sin april-rapport, der det lot prognosen for etterspørselen etter olje stå uendret. 

Byrået forventer at etterspørselen etter olje vil utgjøre 99,4 millioner fat pr. dag i 2022. Til sammenligning var etterspørselen i 2021 på 97,5 millioner fat pr. dag.

IEA belyser i artikkelen at russisk oljeproduksjon har blitt redusert med en million fat om dagen i løpet av april. Dette har bidratt til å redusere den totale tilførselen med omtrent 0,7 millioner fat daglig.

Energibyrået mener derimot at økte volumer fra Opec+ og USA, kombinert med en nedgang i den generelle etterspørselen etter olje vil motvirke et eventuelt underskudd av oljeforsyninger dersom man skulle se ytterligere forstyrrelser i forbindelse med Ukraina-krigen.