<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Energikrisen viser at verden ikke har nok ekstrakapasitet

Adm. direktør Amin Nasser i Saudi Aramco mener at dagens energikrise gjenspeiler et behov for å revurdere det grønne klimaskiftet.

Publisert 24. mai 2022
Oppdatert 24. mai 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 258 ord
ENERGIKRISE: Adm. direktør Amin Nasser i Saudi Aramco viser til at tilbudssiden har lite spillerom dersom oljeetterspørselen øker. Foto: Ahmed Yosri.

Denne uken samlet verdens ledende politikere, næringslivsledere og andre beslutningstakere seg på World Economic Forum i Davos. En av de som talte var adm. direktør Amin Nasser i verdens største oljeselskap, Saudi Aramco. 

– Dagens energikrise indikerer at vi styrer verden uten tilstrekkelig ekstrakapasitet, sier Nasser til Financial Times.

Nasser peker særlig på at underinvesteringer i sentrale hydrokarbon-prosjekter er bekymringsfullt når olje- og gassindustrien ikke kan garantere stabilt tilbud på grunn av mangelfulle overgangsstrategier. 

Virkelighetsfjernt

Nasser har ved flere anledninger omtalt overgangsstrategien til grønn energi som mangelfull. Han hevder at prosessen er dominert av en «smal gruppe» – uten en reell forståelse for industrien, skalaen eller kompleksiteten til problemene som kan oppstå.

– Hvis de alternative energikildene kunne tatt noe av byrden, ville de gjort det. Men ambisjonen er langt unna realiteten, sier Nasser, og fortsetter:

– Selskaper er redde for å gjøre investeringer i olje- og gassektoren grunnet intenst press fra mange parter, særlig de grønne. 

Lite spillerom

– Før pandemien brukte flyindustrien 2,5 millioner mer fat pr. dag enn i 2022. Hvis denne industrien skyter fart, vil vi stå ovenfor et stort problem, sier Nasser. 

Nasser viser til at verden har mindre enn 2 prosent ledig oljekapasitet, noe som kan skape ytterligere ubalanser dersom etterspørselen øker kraftig. Med ledig oljekapasitet refererer Nasser til den ekstra oljen som raskt kan pumpes opp for å møte etterspørselssjokk eller annen disrupsjon i det allerede eksisterende tilbudet.

– I stedet for å virkelig jobbe med en overgang som vil hjelpe verden innen 2050, presser vi verden til å brenne mer kull fordi vi ikke tar energisikkerhet og oljetilførsel alvorlig nok, avslutter Nasser.