<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dette vil påvirke Oslo Børs

Dette er faktorene som vil påvirke Oslo Børs fredag.

Publisert 12. aug. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 318 ord
Eksteriørbilder av Oslo Børs og skulpturen Merkur Thomas Bjørnflaten

Av førhandelen på handelsplattformen IG Trading er Oslo Børs ned 0,2 prosent fredag morgen. 

USA

Konsumprisene steg 8,5 i juli sammenlignet med samme periode for ett år siden, et litt bedre resultat enn økningen på 8,7 prosent som var ventet på forhånd. Dette reagerte markedet positivt på i både USA og Asia, der alle indeksene skjøt i været. I dag er stemningen kjøligere.

«Finansmarkedene reagerte i utgangspunktet positivt på produsentprisindeksdataene som viste at inflasjonen i USA modererte seg, men oppgangen ble deretter fjernet på grunn av bekymringer for at markedet kan ha overreagert,» kommer det frem i en oppdatering fra ANZ Research fredag.

Ved stengetid torsdag så de toneangivende indeksene på Wall Street slik ut:

Nasdaq falt 0,6 prosent til 12.779 poeng.

S&P 500 falt 0,1 prosent til 4.207 poeng.

Dow Jones steg 0,1 prosent til 33.337 poeng.

Asia

I Japan stiger Nikkei 225-indeksen hele 2,5 prosent, mens den bredere Topix-indeksen styrkes med 1,9 prosent. Den japanske børsen var i går stengt, en dag der de resterende toneangivende indeksene i Asia steg omtrent 1 prosent i snitt. Noe av fredagens oppgang kan også tillegges nyheten om at landets handelsaktivitet øker.

I Kina faller Shanghai Composite 0,2 prosent, mens Hang Seng-indeksen i Hong Kong, der flere av Kinas største selskaper er notert, stiger 0,3 prosent.

Videre stiger Kopsi-indeksen i Sør-Korea med 0,2 prosent, Senex-indeksen i India faller 0,3 prosent. I Australia faller S&P/ASX 200-indeksen med 0,7 prosent, mens Straits Times i Singapore så langt i dag har falt 1 prosent.

Oljeprisen

Fredag morgen faller prisen på frontkontrakten for et fat Brent-olje med levering i oktober med 0,5 prosent til en pris på 99,14 dollar pr. fat. Samtidig faller prisen på et fat WTI-olje med levering i september med 0,4 prosent til 93,92 dollar. Disse kontraktene har steget over 5 prosent den siste uken.

Opec delte i går sin prognose for oljeetterspørselen i tiden fremover. Oljekartellet ser en global oljeetterspørsel på 102,72 millioner fat pr. dag i 2023, en vekst på 2,70 millioner fat sammenlignet med 2022.