<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Milliardbot til Instagram

Instagram får en bot på 402 millioner dollar – 4 milliarder kroner – av Irland for brudd på rettmessig håndtering av data til barn. 

Publisert 5. sep. 2022
Oppdatert 5. sep. 2022
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 175 ord
SVIR: Teknologigiganten Instagram blir hardt bøtelagt av Irland. Foto: Jenny Kane

Irlands personvernskommisjon annonserte mandag kveld at det vil bøtelegge tech-giganten Instagram etter brudd på rettmessig håndtering av barns data. Boten havnet på 402 millioner dollar, tilsvarende drøyt 4 milliarder kroner. 

Instagram planlegger å anke boten, ifølge en talsperson for Instagram-eier Meta. 

Etterforskningen av selskapet, som startet i 2020, fokuserte på barn mellom 13 og 17 år som opprettet bedriftskontoer. Irland hevder at det fasiliterte for at barna kunne vise sitt telefonnummer og epost offentlig. 

– Vi vedtok vår endelige avgjørelse sist fredag, og den konkluderte med en bot på 405 millioner euro, sa talspersonen for Irlands personvernkommisjon. 

Uenig

Instagram sier seg derimot uenig med dommen og hevder at det oppdaterte innstillingene for et år siden, og at det siden har lansert funksjoner som holder informasjonen til barna trygg. Videre mener det også at kalkuleringen bak botens størrelse er feil. 

Irlands personvernkommisjon har det seneste året åpnet flere etterforskninger på de globale teknologigigantene. Bakgrunnen er at selskapene har plassert deres EU-hovedkontor i Irland.

Blant annet ble Whatsapp bøtelagt med 225 millioner euro – 2,2 milliarder kroner i 2018, etter å ha brutt EUs dataregler.