– Nå handler det om å overleve

Investeringsdirektør Vegard Søraunet i Odin Forvaltning ser helst at enkelte selskaper dropper utbyttet så lenge coronaviruset herjer. 

OVERLEVELSESSTRATEGI: Akkurat nå foretrekker investeringsdirektør Vegard Søraunet i Odin Forvaltning selskaper som dropper utbyttet.  Foto: Eivind Yggeseth

 – Vi trodde det skulle blåse over, der tok vi veldig feil. Men med global nedstenging og store økonomiske effekter hadde man trodd at de internasjonale markedene skulle vært mer ned enn 25-35 prosent, sier investeringsdirektør Vegard Søraunet i Odin Forvaltning. 

Nå er det opp til politikerne å trygge arbeidsplassene, ellers kan de globale markedene falle ytterligere 20-30 prosent til, mener Søraunet, som ikke synes 1.200 milliarder dollar i helikopterpenger fra Donald Trump holder. 

– Markedet venter nå på at politkerne går inn i et «hva som enn kreves»-modus og utviklingen snur ikke før markedet er trygge på at de vil stimulere nok. Når vi ser kostnaden av dette så burde politikerne kanskje bygd sykehus eller vurdert å isolere de gamle og syke i stedet, sier Søraunet.

– Dropp utbyttene

Likevel, nå som fryktindeksen Vix er på et høyere nivå enn under finanskrisen  i 2008, påpeker Søraunet at det er gode muligheter for god langsiktig avkastning. 

– Om to år står aksjemarkedet høyere. Om fem år betydelig høyere. Rentene vil bli lave mye, mye lengre etter denne coronakrisen. Da vil aksjer være den aktivaklassen man får avkastning på, sier Søraunet som forvalter fondene Odin Norden og Odin Sverige. 

For øyeblikket ser Søraunet helst at selskaper som er usikre på fremtiden velger å droppe utbytteutbetalingen, ettersom konsekvensene av coronakrisen er vanskelig å forutse og setter mange mindre selskaper i en utsatt posisjon.

– Vi ser at selskaper som gjør alt for å overleve også belønnes av markedet. Vi er mye mer skeptisk til selskaper som ikke tar nødvendige grep, sier investeringsdirektøren.

FAVORITTEN: Til tross for at selskapet er konjunkturutsatt er det danske logistikkselskapet DSV Panalpina en av Søraunets favoritter. Foto: DSV Panalpina

– Tiårets mulighet til å kjøpe kvalitetsselskaper

Søraunet fremhever svenske Beijer REF, Nibe og Lifco, som «kvalitetsselskaper», selskaper med god organisk vekst innen strukturelle trender. I tillegg til at de er gode til å gjøre oppkjøp. 

– De har alle fallt mye fra toppen, spørsmålet er om de var feilpriset i forkant av coronakrisen, men vi tror dette kan være tiårets mulighet til å kjøpe seg opp i disse selskapene.

Ellers trekker han frem programvareselskaper med software-as-a-service-modeller (løpende lisenser red. anm), som for eksempel Vitec Software og Addnode som selskaper som har falt mye og vil holde seg godt i en nedgangskonjunktur.

Danske DSV Panalpina er en av favorittene til tross for at de er konjunkturutsatt. 

– Danskene er i ferd med å skape en av verdens største logistikkselskaper. I Norge er det lengre mellom kvalitetsselskapene, men leter man blant de mindre selskapene så er Medistim og Bouvet Søraunets favoritter om dagen.

Anbefalinger

+ Beijer REF

+ Nibe

+Lifco

+ Vitec Software

+ Addnode

+ DSV Panalpina

+ Medisitm

+ Bouvet

- Intrum 

Uhørt tilbakekjøp

I motsatt ende av skalaen finnes inkassokonsernet Intrum.

Nylig solgte Søraunets fond seg helt ut av selskapet fordi nedstengingen av virksomheten i Italia, Frankrike og Spania resulterer i svak kontantstrøm som gjør det vanskelig å samtidig redusere gjelden som kommer fra sammenslåingen med Lindorff.

– I en normalsituasjon hadde de god kontroll på gjelden. For oss toppet det seg da selskapet i stedet for å betale ned gjeld eller kjøpe tilbake gjeld i obligasjonsmarkedet valgte å bruke kapital for å kjøpe tilbake aksjer. For oss er dette helt uhørt i dagens situasjon, og mine spekulasjoner går mot at hovedeier, Nordic Capital, er for opphengt i å nå sitt mål for resultat pr. aksje. I tillegg til at de vil gjøre støttekjøp, ettersom de selv eier 44 prosent av aksjene, sier Søraunet, og fortsetter:

– Det er mulig det er logikk i at aksjen er billig, men det er sekundært i situasjonen vi står ovenfor. Nå gjelder det å overleve.