Holberg-forvalter Harald Jeremiassen: – Det er umulig å si hvor store skadevirkningene vil bli

Harald Jeremiassen i Holberg Fondene påpeker at det alltid er lurt å kjøpe aksjer ved børskrakk – når håpløsheten er som verst.

TOMME GATER: Bildet er fra Times Square i New York på mandag. Foto: NTB scanpix

– Det er usikkert hvor lenge vi vil slite med de medisinske ettervirkningene av coronaviruset. Det som er sikkert, er at mange selskaper og enkeltpersoner vil rammes hardt økonomisk, som følge av at store deler av samfunnet stenges ned, sier Holberg-forvalter Harald Jeremiassen.

Han forvalter aksjefondet Holberg Global, som har en forvaltningskapital på knapt 3 milliarder kroner. Pr. 20. mars hadde fondet slått referanseindeksen både hittil i år, seneste 12 måneder og seneste tre og fem år. 

– Det er umulig å si når problemene med coronaviruset er løst, og hvor store skadevirkningene vil bli for både enkeltpersoner og børsnoterte selskaper, sier forvalteren.

– KJØP MASTERCARD: Harald Jeremiassen, forvalter i Holberg Fondene. Foto: Holberg

God kjøpsmulighet

Denne krisen føyer seg inn i rekken av en rekke kriser gjennom drøyt 150 år med børshistorikk. Men slike kriser byr også på svært gode kjøpsmuligheter.  

– Over tid, og til tross for disse skumle hendelsene som senker finansmarkedene på kort sikt, har de børsnoterte selskapene i snitt levert rundt 10 prosents årlig avkastning. Børshistorikken tilsier at ved tidligere kraftige, globale børsfall, har det vært riktig å investere langsiktig, fremfor å selge seg ut, når håpløsheten føles som verst, sier han.

Anbefaler Mastercard

Selv er han opptatt av selskaper med dyktige ledelse, sterke markedsposisjoner, høy lønnsomhet og attraktive vekstmuligheter når han plukker ut aksjene til fondet. Og: En finansiell soliditet som står seg gjennom nedgangssykluser.

Ett av selskapene Jeremiassen mener er et godt kjøp nå er Mastercard, som har falt rundt 40 prosent den seneste måneden – på lik linje med resten av aksjemarkedet.

– Mastercards inntjening fra pengetransaksjoner vil falle på kort sikt, grunnet reise- og bevegelsesforbudene som nå gjelder i mange land. Frykten for coronaviruset bidrar samtidig til å akselerere overgangen fra fysiske pengebetalinger til rene digitale transaksjoner på nett, samtidig som MasterCard tjener rundt tre ganger mer på digitale betalinger versus fysiske pengetransaksjoner. Coronaviruset kan derfor gi positive ringvirkninger til Mastercards inntjening på lengre sikt, sier han.

Amerikansk versjon av SATS

Et annet selskap som forvalteren er positiv til er den amerikanske treningssenterkjeden Planet Fitness. 

– Det ligner på norske SATS. Planet Fitness' aksjekurs er ned over 60 prosent den seneste måneden, blant annet fordi de har måttet stenge sine treningssentre inntil krisen er over. Selskapets inntekter er imidlertid abonnementsbasert, og basismedlemskapet deres koster 10 dollar i måneden. De fleste av treningssentrene er også franchise-basert, noe som reduserer Planet Fitness' kapitalbehov og risiko, sier han og legger til:

– Planet Fitness har så langt meldt om kun begrenset kundefrafall, og multippelprisingen er på et historisk lavt nivå, selv om selskapets langsiktige vekstpotensial er nesten uendret.

To helsetips

Helsesektoren er en lite konjunkturutsatt sektor, og har vært en vinnerbransje den seneste tiden – relativt. 

Jeremiassens favoritter her er Roche og Gilead. Sistnevnte er opp 10 prosent i år, mens Roche er ned 6 prosent.

– Dette er to legemiddelselskaper som begge er attraktivt verdsatt, og som har defensive inntjeningskvaliteter og sterke balanser. Begge selskapene har også legemidler som nå testes mot coronaviruset, og som potensielt kan bidra til å løse hele virusutbruddet, sier han.

Forvalteren understreker at tipsene er gitt med et langsiktig investeringsperspektiv.

Anbefalinger

Kjøp: Mastercard

Kjøp: Planet Fitness

Kjøp: Roche

Kjøp: Gilead Sciences