Disse USA-aksjene anbefaler Robert Næss å kjøpe nå

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Investment Management satser på telekom, helse og IT.

AKSJEPLUKKER: Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Investment Management finner mye verdier i det amerikanske aksjemarkedet nå. Foto: Are Haram

– De internasjonale aksjemarkedene ligger an til å levere den svakeste kvartalsavkastningen siden 1932, sier investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Investment Management.

I tillegg til å forvalte aksjefondet «Norge Verdi», forvalter han Nordeas «stabile globale aksjefond». 

Investeringsdirektøren har bitt seg merke i at globale konsensusestimater fortsatt viser en inntjeningsvekst på 2 prosent.

– Det vil helt klart ikke slå til. Når jeg benytter den analytikeren som har det mest oppdaterte og laveste estimatet pr. selskap, kommer jeg frem til en nedgang på 17 prosent. Dette tallet går betydelig ned dag for dag, og når vi gjør opp status for året vil vi nok ende opp med at de internasjonale selskapene leverte det høyeste inntjeningsfallet i nyere tid.

Stillhet fra selskapene

Næss har en forklaring på hvorfor så få selskaper kommer med resultatvarsler eller oppdateringer om dagen.

– I og med at coronatiltakene er så ferske, er det vanskelig for selskapene å beskrive konsekvensene for de neste månedene, og de få selskapene som har gitt en statusoppdatering har blitt hardt straffet i aksjemarkedet. For i dag må selskapene si at det går dårlig nå og at neste kvartal blir verre og de vet ikke når det tar slutt. Det er ikke noe som finansmarkedet liker å høre, sier han, og legger til:

– Markedene vil trolig snu når selskapene kan si at det har vært forferdelig, det er fortsatt ille, men at de har sett en liten bedring og at ting om noen måneder trolig er tilbake til det normale.

Finner verdier i USA

Når vi spør Næss om hvilke aksjer utenfor Oslo Børs han anbefaler nå, peker han på det amerikanske aksjemarkedet. Der foretrekker han blant annet telekomgiganten AT&T.

– AT&T-kursen har falt omtrent like mye som markedet. Det er vanskelig å se at selskapet vil slite med inntjeningen i år. Nå er riktignok en femtedel av inntjeningen fra Warner Media som nok vil få noe lavere annonseinntekter, men på den annen side kan det tenkes at HBO dekker opp noe av dette, sier han og legger til:

– Aksjen er priset til beskjedne syv ganger årets inntjening, og med en utbytteavkastning på oppunder 8 prosent. Selskapet har en moderat gjeld som utgjør tre ganger EBITDA. Sammenlignet med norske Telenor, er prisingen i AT&T den halve.

Satser defensivt

En annen defensiv aksje i disse utrolige tider finner han i legemiddelgiganten Johnson & Johnson:

– Kursen er ned rundt 20 prosent den seneste måneden, og selskapet handles nå til 13 ganger årets inntjening. Selskapet har i praksis ikke noe gjeld, og har levert inntjeningsvekst de fleste årene siden 1995, sier han.

KURSFALL: Johnson & Johnson-kursen har falt kraftig i år. Foto: NTB Scanpix

Et annet legemiddelselskap han liker er litt mindre kjente Laboratory Corp. of America:

– Selskapet leverer diagnoseutstyr og medisiner, og har falt nesten 40 prosent i år. Selskapet er ikke gjeldfritt, men med en nettogjeld til EBITDA på vel tre, er selskapet solid.

Skyr Tesla og Amazon

Investeringsdirektøren anbefaler også Ebay og Oracle. Aksjene han ber investorer holde seg unna er Tesla og Amazon.

– Selv om Tesla-kursen er mer enn halvert siden 19. februar, er den fortsatt opp på året. Med en bråstopp i folks planer om bilkjøp samt en bensinpris på rekordlave nivåer, kan det være at etterspørselen etter Tesla ikke blir så høy som ventet, sier han, og legger til:

– Amazon har vært sett på som en av de som kommer best ut, da kundene trolig vil foretrekke å handle på nettet. I praksis er det ikke så lett da logistikkproblemer trolig vil gjøre det vanskelig for selskapet å oppnå sine salgsmål. Det siste analytikeranslaget for årets inntjening legger nesten 20 prosent under konsensus, noe som gjør at aksjen prises til mer enn femti ganger inntjeningen.

Anbefalinger

Kjøp: Johnson & Johnson

Kjøp: AT&T

Kjøp: Oracle

Kjøp: Ebay

Kjøp: Laboratory Corp. of America

Selg: Amazon

Selg: Tesla