Gull og grønne aksjer

Et britisk gullgruveselskap, en hollandsk batteriprodusent og en tysk leverandør til elbilbransjen er blant Delphi-forvalteren Håkon Hovengen Sætres favoritter.

VEKSTMARKED: En elbil lades opp i Indias hovedstad, New Dehli. Selskaper som Infineon og Alfen drar nytte av elbiltrenden. Foto: Bloomberg
Børsintervju

– Hittil har markedet i stor grad vært drevet av likviditet fra sentralbanker og stimuli fra myndighetene, samt uventet sterke markotall, hevder forvalteren av Delphi Europe.

– På kort sikt er det høyere usikkerhet rundt sistnevnte, ettersom coronaviruset har blomstret opp igjen og makroestimatene er blitt hevet.

Sætre er likevel positiv til aksjer.

Han påpeker at børsrekorder i USA typisk er blitt fulgt av global oppgang i minst seks måneder. Dessuten kan renter nær null rettferdiggjøre dagens høye prising.

Europa henger etter

– Europas børser har hengt noe etter USAs, delvis fordi de europeiske markedene har færre teknologiaksjer og flere bank– og verdiaksjer, fortsetter Sætre.

– Man må være selektiv i aksjevalget, men som region skal Europa ikke avskrives.

Nylig har Delphi Europe tjent særlig mye på IT-aksjer og grønne industriaksjer, og Sætre tror trenden vil fortsette.

En favoritt er Zalando, Europas største nettbaserte klesforhandler. Coronakrisen har styrket både selskapets posisjon og netthandelen generelt, ifølge Sætre.

– Zalandos nye partnerprogram, som åpner plattformen for tredjeparts merkevarer og butikker, har fått en pangstart, tilføyer han.

FORVALTER EUROPA–FOND: Håkon Hovengen Sætre i Delphi Fondene. Foto: Magnus Knutsen Bjerke
...som region skal Europa ikke avskrives
Håkon Hovengen Sætre, Storebrand Asset Management

Grønn teknologi

Forvalteren liker også Alfen, et relativt lite selskap med «en særdeles attraktiv posisjon for å møte myndigheters utslippsreduserende tiltak».

– Deter ledende innenfor mellomraske elbilladere i Europa, hvor denne typen ladere skal rulles ut i stor skala, utdyper han.

– Alfen vokser også innenfor smarte elnettverk og energilagring, og selskapet tjener følgelig på økte investeringer i fornybar energi og energieffektivisering.

Også en tredje yndling, Infineon, er eksponert mot «det grønne skiftet». Rundt halvparten av salget stammer fra bilindustrien, så halvlederprodusenten tjener på el- og hybridbiltrenden, samt på at kjøretøy generelt blir stadig mer avanserte.

Eksponering mot gull

– Vi liker også Polymetal, som gir eksponering mot gull i en verden som er stadig mer avhengig av pengepolitisk stimulans og «pengetrykking», fortsetter Sætre.

– Selskaper utvinner gull i modne gruver i og rundt Russland, har en stabil utvinningsgrad, en solid balanse og en god miks av vekst og utbytte.

Til slutt nevner Sætre det nettbaserte supermarkedet Ocado.

– Salget av matvarer på nettet vil trolig fortsette å øke, selv etter at coronakrisen er over, mener han.

– Ocado bruker robotteknologi for åautomatisere matvareplukkingen og adresserer dermed bransjens største utfordring; å få ned kostnadene. Den unike robotløsningen selges til andre aktører, og det er her den store oppsiden ligger.

For øvrig er Delphi Europes avkastning hittil i år 4,3 prosent, mens referanseindeksen MSCI Europe har tapt 3,6 prosent.

Anbefalinger

Zalando

Alfen

Infineon Technologies

Polymetal International

Ocado