Venter bredere børsoppgang

Kombinasjonen av stigende økonomisk vekst og vedvarende lav inflasjon er nærmest perfekt for aksjer, ifølge Carsten Winger i Vibrand Kapitalforvaltning.

KLAR FOR HAVET: Fra dåpen av Odfjell-skipet «Bow Prosper». Aksjen er blant Wingers favoritter. Foto: Odfjell
Børsintervju

– Markedsutsiktene er fortsatt veldig gode, ettersom veksten er oppadgående og inflasjonen begrenset globalt, erklærer Winger.

– Dessuten blir børsoppgangen trolig bredere enn det vi hittil har sett.

Winger konstaterer at store teknologiselskaper i de seneste månedene har løftet USAs børsindekser, mens «old economy»-aksjer har gitt langt lavere avkastning.

– Også her hjemme har mye av oppgangen vært relatert til teknologiaksjer og selskaper som utvikler energi på en mer miljøvennlig måte, tilføyer han.

LIKER SYKLISKE AKSJER: Industri- og shippingaksjer er blant Vibrand-forvalteren Carsten Wingers yndlinger. Foto: Vibrand Kapitalforvaltning
Også her hjemme har mye av oppgangen vært relatert til teknologiaksjer...
Carsten Winger, Vibrand Kapitalforvaltning

Tiltagende BNP-vekst

Winger påpeker videre at verdensøkonomien absolutt sett vokser raskere i tredje kvartal enn i de foregående tre månedene, til tross for at den prosentvise veksttakten er lavere.

– Særlig har industriproduksjonen og BNP-utviklingen i Kina vært sterk, og prisene på jernmalm, kobber og aluminium er nå lik eller over nivået før virusutbruddet, utdyper han.

– Vi favoriserer aksjer som tar fordel av dette, som Norsk Hydro (   ) og Elkem (   ).

Forvalteren tror førstnevnte vil ha løst mesteparten av sine operasjonelle problemer i løpet av fjerde kvartal og at neste års inntjening blir mellom 2,50 og 3,50 kroner pr. aksje, avhengig av aluminiumsprisen.

Dette tilsier en Norsk Hydro-kurs på 35-50 kroner, mener han.

Industri og shipping

Også Elkem vil gjøre det bra med stigende industriproduksjon, ifølge Winger. Selskapet tjener dessuten på økt elbilsalg.

– Industrisilikonprisen er allerede høyere enn tidligere estimater for annet halvår, og med den aktiviteten vi ser i Kina, vil de trolig stige enda mer, sier forvalteren.

– Konsensusestimatet for Elkems 2021-resultat er nå for lavt og vil sannsynligvis bli oppjustert.

Basert på Vibrands forventninger, er kursmålet 30 kroner, 50 prosent over fredagens nivå.

– Ellers vil flere av shippingaksjene – som tørrlastrederiet Golden Ocean (   ), samt kjemikalierederiene Odfjell (   ) og Stolt-Nielsen (   ) – dra nytte av den økonomiske innhentingen, fortsetter Winger.

– I snitt handles de på bare 0,4 ganger bokført egenkapital, og sistnevnte prises enda lavere.

Sterke utbytteaksjer

Wingers analyse har for øvrig avdekket at mange analytikere benytter en urealistisk høy diskonteringsrente, når de regner ut børsnoterte selskapers verdi.

– Når de begynner å bruke lavere renter i sine modeller for defensive aksjer, vil utslagene bli veldig store, spår han.

– Utbytteaksjer som Telenor (   ) og Telia kan få kursøkninger på 20-40 prosent.

En forutsetning for den ventede børsoppgangen er at coronakrisen ikke blir langt verre. Winger tror imidlertid at en effektiv vaksine blir godkjent innen nyttår, at vi «lærer å leve med» viruset eller at covid–19 blir mindre hissig og kanskje forsvinner i 2021.

Anbefalinger

Norsk Hydro

Elkem

Golden Ocean Group

Odfjell

Stolt–Nielsen

Telenor

Telia