– Et syklisk oppsving vil løfte børsene

Aksjemarkedet priser inn en svært god utvikling, men burde likevel gjøre det bra i 2021, ifølge Nordea-stratege Joachim Bernhardsen.

FRANKRIKES STØRSTE BANK: Et BNP Paribas-kontor i Paris. Neste års forventende økonomiske innhenting vil trolig heve de europeiske bankenes lønnsomhet. Foto: Bloomberg
Børsintervju

– Markedet toppet ut mandag 16. november, med nyheten om at også Moderna sitter på en svært effektiv coronavaksine, konstaterer seniorstrateg Joachim Bernhardsen i Nordea.

– Svekkelsen i etterkant av såpass positive vaksinenyheter er et tegn på at markedet kan være litt «mettet» på kort sikt, med mye positivitet priset inn.

Bernhardsen påpeker at det blir vanskeligere for børsene å stige ytterligere, når «alle» er optimistiske.

– Noen kan nok bli fristet til å ta profitt, og det er ikke uvanlig at markedet faller, når alle er enige om at det skal opp, tilføyer han.

POSITIV TIL BANKAKSJER: Seniorstrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets. Foto: Are Haram
...det er ikke uvanlig at markedet faller, når alle er enige om at det skal opp
Joachim Bernhardsen, Nordea Markets

Liker bank og industri

På lenger sikt mener Bernhardsen imidlertid at aksjer vil gi best avkastning, idet verdensøkonomien legger coronakrisen og nedstengningene bak seg.

– Selv om markedet er «mettet» på kort sikt, er vaksinenyhetene som nå kommer godt nytt, utdyper han.

– Det blir sikkert tilbakefall underveis, men den seneste tidens utvikling støtter det underliggende bildet om at vi i løpet av neste år vil se en form for normalisering i økonomiene.

Strategen synes forholdet mellom risiko og oppside er særlig attraktivt for bransjene som kan tjene mest på en innhenting – som bank og industri.

– Er en ute etter risiko i porteføljen, kan energiaksjer være et interessant bet, tilføyer Bernhardsen.

– Dersom det snur, kan det snu skikkelig.

Skeptisk til IT-aksjer

Strategen betviler derimot at den seneste tidens voldsomme opptrend for teknologiaksjer vil fortsette.

En årsak er at de største driverne, pandemiens effekt på folks forbruksmønstre og det kraftige rentefallet, neppe vil gjenta seg med det første – og mer sannsynlig vil reverseres en del.

– Når det er sagt, er det fortsatt argumenterer for en brukbar utvikling i denne sektoren, med blant annet et strukturelt skifte mot økte IT-investeringer, presiserer han.

– Prisingen, særlig av aksjer knyttet til IT og kommunikasjonsteknologi, er imidlertid høy, og forholdet mellom risiko og oppside er verre enn tidligere.

Anbefalinger

+ Bankaksjer

+ Industriaksjer

+ Energiaksjer (for de mest risikovillige)

= Høyt prisede teknologiaksjer

børsintervju
nordea markets
joachim bernhardsen
bankaksjer
IT-aksjer
Nyheter
Børs
Børsintervju
Aksjeanalyse