Klimarisiko er en nøkkelfaktor
EUs nye klassifiseringssystem for bærekraft innebærer at enorme kapitalmengder vil flyttes fra «brune» til «grønne» bransjer, ifølge Jens-Morten Wembstad.

– Mer fokus på bærekraftige investeringer vil tvinge seg frem i forbindelse med EUs nye klassifiseringssystem, som trer i kraft i 2022, forteller forvalter Jens–Morten Wembstad i Obligo Investment Management.
– Det nye systemet vil medføre at enorme mengder kapital vil flyttes fra lite bærekraftige selskaper med brune kontantstrømmer til miljø- og bærekraftige selskaper med grønne kontantstrømmer.
Wembstad påpeker at mange typer institusjonelle investorer ønsker eller påkreves å vise samfunnsansvar, samt redusere klimarisiko og investere i tråd med Parisavtalen.
Han tror blant andre Aker Carbon Capture og Aker Offshore Wind vil tjene på det nye klassifiseringssystemet.
Neppe noen renteøkning
Ut over klimatemaet, tror Wembstad at en snarlig coronavaksine vil skape forventninger om bedre økonomiske forhold og dermed styrke sykliske aksjer som SAS
og Yara International .– Pandemien har dessuten ført til en enorm gjeldsoppbygging, noe som innebærer at vi neppe får noen betydelig renteøkning med det første, fortsetter forvalteren.
– Nettopp lave renter og lav vekst favoriserer selskaper med forutsigbare kontantstrømmer og stabile utbytter, for eksempel innen infrastruktur.
Her anbefaler Wembstad unoterte infrastrukturfond, som gir høy grad av diversifisering.
– De ligger an til å gi god risikojustert avkastning over tid, hevder han.

Pandemien har...ført til en enorm gjeldsoppbygging...Jens-Morten Wembstad, Obligo Investment Management
Høy etterspørselsvekst
Videre forventer forvalteren en lys fremtid for landbasert oppdrett.
– Endrede forbrukspreferanser fra rødt kjøtt til fisk er en megatrend og burde bidra til stabil og høy etterspørselsvekst for oppdrettsfisk, forklarer han.
– Sjøbasert oppdrett har imidlertid noen egenskaper som kan utfordre økosystemer og det biologiske mangfoldet, så det er grunn til å anta at investorer vil bli mer interessert i landbasert oppdrett.
Wembstads favoritt i segmentet er Merkur-noterte Andfjord Salmon.
Selskapet har utviklet et konsept med gjennomstrømning av sjøvann, noe som skal gi bedre vekstforhold for fisken.
Oppdrettsanlegget på Andøya har i fase I og II konsesjon til å produsere opp til 12.500 tonn laks årlig. Ferdigstillelse av reguleringsprosesser og fremtidige utvidelser kan øke produksjonsvolumet med ytterligere 77.000 tonn.
– Selskapet er godt posisjonert til å kapitalisere på den globale miljømessige megatrenden, utdyper han.
Anbefalinger
+ Aker Carbon Capture
+ Aker Offshore Wind
+ Yara International
+ SAS
+ Unoterte infrastrukturfond
+ Andfjord Salmon
– Selskaper med høye klimautslipp