Foretrekker «kjedelige» TMT-aksjer

Forvalteren av vinnerfondet DNB Teknologi unngår svindyre programvareaksjer og satser heller på trauste selskaper som Western Digital og Deutsche Telekom.

MARKEDET VOKSER: Minnebrikker fra Samsung Electronics. Ifølge DNB-forvalter Anders Tandberg-Johansen er aksjen fortsatt gunstig priset. Foto: Bloomberg
Børsintervju

DNB Teknologi er det norsk-forvaltede aksjefondet som har gjort det best i de seneste ti årene.

Den annualiserte avkastningen på 21 prosent er over 12 prosentpoeng mer enn det mest populære Norge-fokuserte indeksfondet.

Går vi tilbake til starten for 16 år siden, er tallet 20 prosent, mot 16 prosent for Nasdaq-indeksen og 11 prosent for Hovedindeksen. I fjor var DNB Teknologis oppgang enda sterkere, hele 24 prosent.

«2021 blir et helt annet år»

Anders Tandberg-Johansen – som forvalter fondet sammen med Erling Thune, Erling Haugan Kise og Sverre Bergland – har imidlertid mer nøkterne forventninger til det nye året.

– Mange strukturelle trender spiller fremdeles for TMT-sektoren, men 2021 blir helt annerledes enn 2020, sier han.

– Vi er nå sannsynligvis bare kvartaler unna slutten på covid, og salget av slikt som bærbare datamaskiner, mobilspill og filmer på nettet vil gå tilbake til det normale.

Som i september, da Tandberg–Johansen sist deltok i Finansavisens børsintervju, er Deutsche Telekom favorittaksjen.

– Selskapet fortsetter å ta andeler i det amerikanske mobilmarkedet, forklarer han.

– Dessuten må konkurrentene ta det rolig på pris, ettersom de akkurat har forgjeldet seg i den siste spektrumsauksjonen i USA.

LIKER DEUTSCHE TELEKOM: Anders Tandberg–Johansen, som forvalter fondet DNB Teknologi sammen med Erling Thune, Erling Haugan Kise og Sverre Bergland. Foto: Iván Kverme
...salget av slikt som bærbare datamaskiner, mobilspill og filmer på nettet vil gå tilbake til det normale
Anders Tandberg-Johansen, DNB Asset Management

Unngår de dyreste aksjene

Forvalteren liker også amerikanske Western Digital og sørkoreanske Samsung Electronics.

– Begge drar nytte av den strukturelle veksten i minnemarkedet og er veldig gunstig priset, opplyser han.

Tandberg-Johansen kaller en fjerde yndling, Arrow Electronics, «et relativt kjedelig selskap.» Det fortsetter imidlertid å vinne markedsandeler, og aksjen er lavt priset.

Fokuset på verdsettelse innebærer for øvrig at DNB Teknologi er lite eksponert mot programvareselskaper med relativt lav lønnsomhet og skyhøy markedsverdi.

– En rekke av dem handles i dag på 50–100 ganger inntjeningen, til tross for at veksttakten for mange har kommet ned, forteller Tandberg-Johansen.

– Vi er særlig skeptisk til Zoom, som har en P/E på rundt 150.

Forvalteren påpeker at selskapet har dratt stor nytte av coronapandemien, men nå ligger an til å oppleve langt lavere vekst i kundebasen – særlig ettersom det konkurrerer mot giganten Microsoft.

Anbefalinger

+ Deutsche Telekom

+ Western Digital

+ Samsung Electronics

+ Arrow Electronics

– Zoom