Liker to av tre covid-vinnere

Topplinjeveksten vil fortsette for både Kid, XXL og Europris, men bare to av aksjene burde kjøpes, ifølge Arctic Securities.

SATSER PÅ GJENÅPNING: Analytiker Carl Frederick Bjerke i Arctic Securities. Foto: Brian Cliff Olguin
Børsintervju

– Mine favorittaksjer er selskaper som bør klare seg bra, når samfunnet gjenåpnes og forbruksmønsteret beveger seg mot en ny normal, sier analytiker Carl Frederick Bjerke i Arctic Securities.

To av dem, Kid og XXL, hadde dessuten uvanlig høy omsetningsvekst i fjor, da coronatiltak medførte at folk brukte mer penger på oppussing og sportsutstyr.

  -  

Mine favorittaksjer er selskaper som bør klare seg bra, når samfunnet gjenåpnes...
Carl Frederick Bjerke, Arctic Securities
EN AV FAVORITTAKSJENE: XXL vil fortsette å gjøre det bra i 2021, ifølge Arctic Securities. Bildet er fra en av selskapets butikker i Oslo. Foto: Bloomberg

Bedre konkurransesituasjon

– Selv om Kid har måttet holde flere butikker midlertidig stengt, har 2021 startet bra, opplyser Bjerke.

– Med god lønnsomhet og bunnsolid balanse, kan aksjonærene trolig vente å motta så å si hele nettoresultatet som utbytte fremover.

XXL tjener på en bedre konkurransesituasjon, blant annet fordi sammenslåingen av Gresvig og Sport1 har redusert antallet aggressive salgskampanjer.

– Med et sunt varelager og en sterk balanse, er selskapet godt posisjonert for ytterligere forbedring av lønnsomheten gjennom 2021, hevder analytikeren.

Taper på økt grensehandel

Et tredje selskap, Europris, dro i fjor nytte av redusert grensehandel og økt bruk av hjemmekontor.

Arctic Securities fraråder imidlertid kjøp av aksjen.

– Også 2021 blir sannsynligvis bra for selskapet, men terskelen for å overraske positivt er nå merkbart høyere, etter at aksjekursen er opp mer enn 50 prosent på et år, forklarer Bjerke.

– Gitt at det åpnes opp for utenlandsreising i løpet av året, vil taxfree og grensehandel trolig ta tilbake deler av omsetningen de mistet i fjor, på bekostning av blant andre Europris.

 

En spennende IT-aksje

Utenfor «covid-segmentet» liker Bjerke Volue. Selskapet leverer avansert industriell programvare til kraftselskaper som ønsker å håndtere overgangen fra fossile til fornybare energikilder.

– Med stigende salgsvekst, økende interesse blant utenlandske investorer, og en planlagt notering på hovedlisten før sommeren, vil de seneste månedenes sterke kursutvikling trolig fortsette, sier Bjerke.

Den siste favoritten er Orkla, der offentlige smittetiltak har rammet salget til hoteller, restauranter og kantiner.

– Etter å ha levert mer enn 40 prosentpoeng svakere avkastning enn Hovedindeksen siden april 2020, fremstår aksjens prising nå mer attraktiv enn på lenge, fortsetter Bjerke.

– Aksjen er en forsikring mot urolige finansmarkeder, med stabil inntjening og voksende utbytter, og forsikring gjør man lurt i å kjøpe før ulykken inntreffer.

   

Unngår også Tomra

For øvrig fraråder analytikeren kjøp av Tomra Systems.

– Aksjen prises for øyeblikket til 68 ganger inneværende års inntjening, hvilket er et absurd nivå for en vekstaksje som ikke vokser, forklarer han.

– Vi venter et topplinjefall på 3 prosent fra 2020 til 2021, drevet av svakt ordreinntak i 2020, kronestyrkelse og forsinkelser knyttet til ekspansjon inn i nye markeder.

 

Anbefalinger

Kjøp:

Kid

XXL

Volue

Orkla

Unngå:

Europris

Tomra Systems