Bred oppgang på Wall Street

Ytterligere framgang for ny krisepakke var med på å drive oppgangen. 

FREDAG: Det endte med bred oppgang på Wall Street.  Foto: AP
Børsoppdatering

Det endte med bred oppgang på New York-børsen fredag, der både S&P 500 og Nasdaq løftet seg til nye rekorder. Fokuset var rettet mot Bidens kampanje for en ny krisepakke, mens jobbtall skuffet. Game Stop markerte seg med å hente inn deler av de siste dagenes fall. 

Dow Jones var opp 0,30 prosent til 31.148,11 poeng.

S&P 500 steg 0,39 prosent til 3.886,80 poeng.

Teknologitunge Nasdaq Composite la på seg 0,57 prosent til 13.856,30 poeng.

Game Stop-comeback

Game Stop har uten tvil sendt sjokkbølger gjennom Wall Street de siste ukene. Utviklingen gjorde at den populære handelsplattformen RobinHood var nødt til å innføre restriksjoner på kjøp av aksjen. 

Disse restriksjonene ble imidlertid opphevet fredag. Dette var definitivt med på å sende aksjen oppover, etter å ha gått på enorme tap de siste dagene. Til tross for dagens comeback, er aksjen ikke i nærheten av nivåene den til tider har ligget på de siste ukene. 

Game Stop-aksjen stengte opp 17,3 prosent. 

Biden presser på

Joe Biden sitt forslag til ny krisepakke på 1,9 billioner dollar fikk nytt momentum i Washington fredag. Republikanerne har lenge laget vanskeligheter for demokratene, som har ønsket å øke støtten til amerikanerne. Det var imidlertid før Joe Biden ble president. 

Den nyinnsatte presidenten hevdet nemlig fredag at, selv om han ønsket tverrpolitisk støtte bak forslaget, ville han få gjennom krisepakken uten republikanerne – dersom det trengs. Markedet har tydelig reagert positivt på det fornyede momentet bak krisepakken, særlig med tanke dagens skuffende jobbtall. 

«Dagens jobbtall styrker troverdigheten til en større krisepakke. I tillegg til dette har du kvartalsrapportene, som har vist seg sterkere enn forventet», hevdet Jon Adams, porteføljeforvalter i BMO Global Asset Management, til Reuters. 

Skuffende jobbtall

Antall sysselsatte utenfor landbrukssektoren i USA steg med 49.000 i januar. Arbeidsledighetsraten var 6,3 prosent. Ifølge TDN Direkt var det sysselsettingsvekst på 50.000, mens ledighetsraten var ventet til 6,7 prosent.

Tallene var imidlertid ikke sterke nok til å overbevise analytikerkorpset. Chris Zaccarelli, investeringsdirektør i Independent Advisor Allience, er blant de som fremhever skuffelsen ved tallene, men peker på at den ventede krisepakken fra de amerikanske myndighetene er med på å løfte sentimentet.

«Aksjemarkedet forventer kontinuerlig bedring i økonomien, og har styrket seg på grunn av statlig støtte, hvilket trolig er den viktige driveren», hevdet Zaccarelli til CNBC.

Frykt, gull, olje og renter

VIX-indeksen, populært kalt fryktindeksen, falt 3,4 prosent til 21,04.

Gullprisen steg 1,19 prosent og en unse gikk ved stengetid for 1.812,50 dollar.

Nordsjøoljen steg 1,1 prosent til 59,49 dollar pr. fat.

3-måneders renten falt 0,3 basispunkter til 0,030 prosent.

Renten på 2-åringen var ned 2,8 basispunkter til 0,097 prosent.

10-års renten steg 2,5 basispunkter til 1,173 prosent.

30-års renten hadde en oppgang på 3,9 basispunkter til 1,981 prosent.