Tech-aksje fortsetter himmelferden – tredoblet på tre måneder

Oslo Børs er ned 0,46 prosent. Tech-aksje fortsetter himmelferden og har nå tredoblet seg på tre måneder. 

NED: Oslo Børs faller fredag. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg
Børsoppdatering

Oslo Børs åpnet i rødt og fortsetter ytterligere nedover utover dagen.

Ved lunsjtider står hovedindeksen på Oslo Børs i 1059,23 poeng, ned 0,47 prosent. Det er omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 1,7 milliarder kroner.

I grønt

Tech-selskapet poLight har virkelig fått fart på seg den siste drøye måneden. I midten av februar startet den bratte kurven for selskapet, som nå har steget hele 194 prosent siste tre måneder. 

Selskapet produserer en ny linse som fungerer på samme måte som det menneskelige øyet og fikk i går doblet sin opprinnelige kontrakt på produktet TLens. Linsen kan brukes i forskjellig teknologi som strekkodelesere og mobilkameraer. Det har versert rykter om at linsen skal brukes i mobilen OnePlus.

– Ingen kommentar, sier adm. direktør Øyvind Isaksen til Finansavisen i dag.

I papiravisen mandag skrev Finansavisen om samtlige tech-aksjer på Oslo Børs, og det viser seg at poLight troner alene på topp etter rapporten for fjerde kvartal.  

Elkem har fått kjøpsanbefaling fra Kepler Cheuvreux. Analytiker Andreas Bertheussen tror på en «utrolig sterk» utvikling i Kina, i kjølvannet av landets nyttårsfeiring.

– Vi frykter økt kinesisk silikonkapasitet i andre halvår, men det nåværende markedet er veldig stramt, konstaterer han.

Ifølge Bertheussen forsvarer dagens silikonpris en Elkem-kurs på over 40 kroner, mens dagens nivå er 33–34 kroner. Les hele analysen i Finansavisens ukentlige børsintervju.  

Før børsåpning la AKVA Group frem sitt kvartalsresultat, som viste at selskapet snudde EBITDA fra minus 40 millioner kroner i fjerde kvartal i 2019, til et overskudd på 53 millioner i fjerde kvartal 2020. Selskapet melder samtidig at det vil betale utbytte på én krone pr. aksje i form av tilbakebetaling av tilbakeholdt inntjening.  

I tillegg presenterte Andfjord Salmon sitt resultat for fjerde kvartal, der selskapet endte med et kraftig underskudd etter skatt på 6,7 millioner kroner. Selskapet melder at det bygger opp sitt første landbaserte oppdrettsanlegg, og at selskapet derfor ikke genererer en jevn inntektsstrøm.  

BergenBio stiger om lag to prosent etter at selskapet meldte at det har fullført registrering i kohort C1 i fase II-studien av bemcentinib i kombinasjon med anti-PD-1-terapi Keytruda (pembrolizumab) hos pasienter med ikke-småcellet lungekreft.  

Spillselskapet River Tech leder an på børsen med 25,8 prosent etter at selskapet i går etter stengetid meldte om en kommersiell avtale med Tech4S Limited.  

I rødt

På taperlisten finner vi i stigende rekkefølge PetroNOR, Tieto EVRY, Rana Gruber, Zalaris og Sikri Holding.          

Kjell Inge Røkkes hydrogenbaby Aker Clean Hydrogen faller ytterligere i dag etter at aksjen falt 15,5 prosent på sin børsdebut i går.  

Oljeprisen

Prisen brentoljen ligger på 69,63 dollar pr. fat, opp 0,1 prosent, mens WTI-oljen koster 66 dollar, opp 0,2 prosent.

I OPECs månedlige markedsrapport økte de estimatene for oljeetterpørsel med så mye som 200.000 fat pr. dag. I samme rapport justerer de opp estimatet på global økonomisk vekst med 0,3 prosent til 5,1 prosent.

Investorer har rekket søkelyset mot olje etter at forventningene om en innhenting i andre halvdel av året virker mer realistisk, ettersom den globale økonomien stiger og en bred utrulling av vaksiner gjør at enkelte kan reise til sommeren.

«Hvis vaksinasjonsprogrammene er suksessfulle, venter vi at den oppsamlede etterspørselen for bensin og diesel vil inntreffe i slutten av sommeren under den amerikanske og europeiske bilsesongen,» skriver en FGE-analytiker ifølge Reuters.