Fredriksen-aksje rett opp etter analyse – analytikerne spår børsfest

Fredriksen-aksje rett opp etter analyser og analytikerne spår børsfest.

OPP: John Fredriksens shippingselskap Golden Ocean klatret på børs fredag. Foto: Iván Kverme
Børsoppdatering

Oslo Børs lå i rødt store deler av dagen, men gjorde til slutt en sluttspurt og endte marginalt ned fredag.

Hovedindeksen endte i 1062,37 poeng, ned 0,18 prosent. Det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 5,5 milliarder kroner.

I grønt

Dagens vinner ble Element som klatret 43 prosent. Det var ingen selskapsspesifikke nyheter som bidro til oppgangen. ELE

Spillselskapet River Tech gjorde det også skarpt fredag etter at selskapet torsdag etter stengetid meldte om en kommersiell avtale med Tech4S Limited. Aksjen endte opp 25,8 prosent.  

John Fredriksen-dominerte Golden Ocean Group fikk i dag to kjøpsanbefalinger av analytikere fra både Danske Bank og Cleaves. Analytikerne spår børsfest i shipping i olje. Aksjen endte opp 3,5 prosent fredag. Les analysene av Goldean Ocean i tillegg til resten av dagens ti aksjetips her.  

Elkem har fått kjøpsanbefaling fra Kepler Cheuvreux. Analytiker Andreas Bertheussen tror på en «utrolig sterk» utvikling i Kina, i kjølvannet av landets nyttårsfeiring.

– Vi frykter økt kinesisk silikonkapasitet i andre halvår, men det nåværende markedet er veldig stramt, konstaterer han.

Ifølge Bertheussen forsvarer dagens silikonpris en Elkem-kurs på over 40 kroner, mens dagens nivå er 33–34 kroner. Les hele analysen i Finansavisens daglige børsintervju.  

Tech-selskapet poLight har virkelig fått fart på seg den siste drøye måneden. I midten av februar startet den bratte kurven for selskapet, som nå har steget hele 194 prosent siste tre måneder.

Selskapet produserer en ny linse som fungerer på samme måte som det menneskelige øyet og fikk i går doblet sin opprinnelige kontrakt på produktet TLens. Linsen kan brukes i forskjellig teknologi som strekkodelesere og mobilkameraer. Det har versert rykter om at linsen skal brukes i mobilen OnePlus.

– Ingen kommentar, sier adm. direktør Øyvind Isaksen til Finansavisen i dag.

I papiravisen mandag skrev Finansavisen om samtlige tech-aksjer på Oslo Børs, og det viser seg at poLight troner alene på topp etter rapporten for fjerde kvartal.  

Andfjord Salmon  la frem sitt resultat for fjerde kvartal, der selskapet endte med et kraftig underskudd på 6,7 millioner kroner. Selskapet melder at det bygger opp sitt første landbaserte oppdrettsanlegg, og at det derfor ikke genererer jevn inntektsstrøm.  

BergenBio stiger om lag to prosent etter at selskapet meldte at det har fullført registrering i kohort C1 i fase II-studien av bemcentinib i kombinasjon med anti-PD-1-terapi Keytruda (pembrolizumab) hos pasienter med ikke-småcellet lungekreft.  

I rødt

Det var børsgigantene Nel, Norsk Hydro og Scatec som dro hovedindeksen ned fredag.      

På toppen av taperlisten finner vi blant andre PetroNOR, TECO 2030, Tieto EVRY og Volue.        

Kjell Inge Røkkes hydrogenbaby Aker Clean Hydrogen falt ytterligere fredag etter at den falt 15,5 prosent på børsdebuten torsdag.  

Oljeprisen

Prisen brentoljen lå da børsen stengte på 69,34 dollar pr. fat, ned 0,3 prosent, mens WTI-oljen kostet 65,76 dollar pr. fat, ned 0,2 prosent.

I OPECs månedlige markedsrapport økte de estimatene for oljeetterpørsel med så mye som 200.000 fat pr. dag. I samme rapport justerer de opp estimatet på global økonomisk vekst med 0,3 prosent til 5,1 prosent.

«Hvis vaksinasjonsprogrammene er suksessfulle, venter vi at den oppsamlede etterspørselen for bensin og diesel vil inntreffe i slutten av sommeren under den amerikanske og europeiske bilsesongen,» skriver en FGE-analytiker ifølge Reuters