Kraftig solnedgang etter varsel – Røkke-aksjer trakk opp

Oktobers første handelsdag startet forferdelig, men endte godt – så vidt. For flere kjendisinvestorer ble det sterk oppgang, mens solaksje stupte etter resultatvarsel.

Publisert 1. okt. 2021 kl. 16.29
Oppdatert 1. okt. 2021 klokken 17.42
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 624 ord
RAMLET PÅ BØRS: Scatec, her ved konsernsjef Raymond Carlsen. Foto: Eivind Yggeseth

Det ble en positiv start på oktober for Oslo Børs, tross en elendig start på handelsdagen. Hovedindeksen var tidlig ned nesten 2 prosent fredag morgen, men endte opp 0,10 prosent til 1.164,43 poeng. Omsetningen av aksjer og egenkapitalbevis var på 6,8 milliarder kroner.

Oljeprisene tok seg også opp. Brent-oljen var ved børsslutt opp 0,1 prosent til 78,42 dollar fatet, mens WTI-oljen var lite endret på 75,08 dollar pr. fat. Ved børsslutt onsdag kostet Brent-oljen 78,73 dollar.

Equinor steg 1,6 prosent til 226,10 kroner, mens Aker BP endte opp 3,1 prosent til 293,80 kroner.    

SpareBank 1 Markets-analytiker estimerer at Equinor i tredje kvartal kan tjene nesten like mye som i hele 2019 , og Bank of America har oppjustert sitt kursmål med 15 prosent . Hva gjelder Aker BP, ser SEB-analytiker at aksjen kan stige enda mer, og meglerhuset holder Kjell Inge Røkkes pengemaskin som en av sine favoritter.

Equinor måtte imidlertid se at eierandelen i Scatec ble betydelig mindre verdt fredag. Oljegiganten er største aksjonær i solselskapet, som fredag falt hele 10,4 prosent til 146,15 kroner. På det meste var aksjen nede i 137 kroner etter selskapets varsel i morgentimene om at årets vekstmål ikke vil bli nådd.  

Scatec skylder på «kostnadsinflasjon og leverandørforstyrrelser» – problemer man i økende grad ser verden rundt . Med negative triggere ute av veien tror imidlertid analytikerne i Fearnley Securities at man bør ta en ekstra titt på aksjen.

Tungvektere opp og ned

Røkkes Aker steg solide 4,3 prosent til 722,00 kroner, etter å ha blitt tatt inn i Paretos månedsportefølje for oktober. Dessuten har Pareto-analytiker Tom Kristiansen oppgradert aksjen kraftig.  

Kahoot utmerket seg med kraftig kursoppgang torsdag, men korrigerte ned fredag, med et fall på 4,2 prosent til 60,40 kroner, til tross for en ny, positiv analyse fra JPMorgan.  

Fredagens to svakeste aksjer var PGS og Elop . PGS falt hele 21,3 prosent til 4,33 kroner etter DNB-analytiker Jon Masdals kraftige kutt i kursmålet og nedgradering. Elop stupte 24,1 prosent til 3,98 kroner, etter emisjonen på 100 millioner som ble utført til 4,00 kroner. Torsdag, før emisjonen, endte Elop-aksjen på 5,24 kroner.  

Blant øvrige tungvektere med fall fredag var Storebrand, som falt 1,6 prosent til 82,36 kroner, og Telenor, som falt 1,2 prosent til 145,60 kroner. Hydro, Yara, DNB og Orkla falt alle mindre enn prosenten.              

Nordic Semiconductor falt 2,1 prosent til 257,00 kroner og Nel 0,4 prosent til 13,01 kroner.    

Friskt i shipping

Frontline klatret 6,3 prosent. John Fredriksens tankrederi er i likhet med Røkkes Aker tatt inn i Paretos månedsportefølje for oktober . Analytiker Petter Haugen i Kepler Cheuvreux spår takeoff i tank, og holder Frontline som sin favoritt.  

Fredriksens tørrlastrederi Golden Ocean Group steg 3,6 prosent til 95,55 kroner. Aksjen endte øverst på kjøpslisten hos Nordnet-kundene i september.  

Containerfrakten var også representert blant tungvekterne med oppgang, via MPC Container Ships, som steg 2,2 prosent til 21,20 kroner. Torsdag endte rederiets aksje ned 5,5 prosent.  

Aksjen som steg aller mest fredag, var Havila Shipping, med en oppgang på 14,8 prosent til 8,40 kroner.  

Opptur for Fredly og Gjelsten

GNP Energy fortsatte jojovirksomheten på Oslo Børs med å bykse 10,8 prosent til 28,80 kroner, etter fall på 10,3 prosent torsdag og hopp på 24,5 prosent onsdag. Fredag ble det kjent at Arne Fredly har doblet eksponeringen i strømselskapet – til halv pris.  

Bjørn Rune Gjelsten-dominerte Ultimovacs klatret 10,2 prosent til 160,00 kroner etter meldingen om at selskapet har begynt doseringen av andre kohort i fase 1 Tendu-studien.  

Teknologiselskapet Ayfie falt 16,0 prosent til 1,55 kroner, men Aega, en annen solaksje, gikk ned 10,9 prosent til 2,14 kroner fredag.