Oslo Børs endte ned

Hovedindeksen på Oslo Børs falt 0,2 prosent til 1.197,57 fredag. Nordic Semiconductor steg 1,5 prosent før kvartalstall.

Publisert 15. okt. 2021 kl. 16.29
Oppdatert 8. nov. 2021 klokken 16.59
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 694 ord

               

Hovedindeksen på Oslo Børs endte på 1.197,57 fredag, etter en nedgang på 0,2 prosent. Aksjer og egenkapitalbevis ble omsatt for over 6 milliarder kroner.

Indeksen åpnet derimot opp og steg til ny intradag all-time high på 1.204,28 i tidlig handel før stemningen altså surnet utover dagen.

I USA har Wall Street åpnet opp, og toneangivende Europa-børser peker i samme retning. Tyske DAX og franske CAC 40 stiger henholdsvis 0,5 og 0,6 prosent.

Oljeprisene videre opp

Oljeprisene har trukket ytterligere oppover utover ettermiddagen. Frontkontrakten for Brent-oljen stiger 0,9 prosent til 84,73 dollar fatet, noe som er opp fra rundt 83,80 dollar da børsen stengte torsdag. WTI-oljen stiger 1,2 prosent til 82,25 dollar fatet.

– Denne energikrisen, spesielt i kull og gass, har virkelig presset energisektoren høyere, noe oljen har dratt nytte av. Du ser nå på et trangt vindu hvor ting kan strammes til betraktelig, men det vil bli veldig væravhengig, sier råvareanalytiker Vivek Dhar i Commonwealth Bank til Reuters.

RBC Capital Markets er fortsatt veldig optimistiske til den videre oljeprisutviklingen.

«Vi opprettholder synet vi har hatt i hele år – at oljemarkedet befinner seg tidlig i en mangeårig strukturelt sterk syklus», skriver RBC-analytiker Michael Tran i et notat.

DNO, Okea motstrøms

Equinor falt 0,7 prosent til 228,95 kroner, mens Aker BP endte opp 0,4 prosent til 329,30 kroner. Sistnevnte ser en årsproduksjon som vil ende opp i den lave enden av guidingen på 210-220.000 fat pr. dag.

DNO steg 1,2 prosent til 12,28 kroner. Tidligere denne uken gikk Pareto-analytiker Tom Erik Kristiansen ut med en ny kjøpsanbefaling med kursmål 18 kroner, og indikerte en oppside på nesten 50 prosent fra dagens nivåer.

Okea klatret 6,6 prosent til 27,30 kroner etter å ha lagt frem en ny oppdatering. Selskapet hadde i tredje kvartal inntekter på én milliard kroner, noe som er et betydelig løft fra samme periode i fjor.

Nel, Hydro trakk ned

Syv av de ti mest omsatte aksjene så rødt fredag, hvorav Nel utmerket seg negativt med over 4 prosent nedgang til 13,62 kroner. ABG Sundal Collier-analytiker Haakon Amundsen kuttet torsdag sitt kursmål i aksjen fra 20 til 12 kroner, og gjentok hold-anbefalingen.

Kahoot falt 4,7 prosent til 59,90 kroner, uten selskapsspesifikke nyheter.

Norsk Hydro gikk tilbake 0,7 prosent til 70 kroner. DNB Markets viser i en oppdatering til at energimangel og rekordhøye kullpriser i Kina har løftet aluminiumsprisene, som fredag passerte 3.200 dollar pr. tonn for første gang siden 2008.

«Med dagens kullfuturespriser på 160 dollar pr. tonn venter vi at aluminiumsprisene vil konvergere mot 2.600 dollar pr tonn», skriver meglerhuset ifølge TDN Direkt.

På den positive siden merker vi oss Nordic Semiconductor, som steg 1,5 prosent til 278,20 kroner på dagens nest høyeste volum i forkant av neste ukes rapport for tredje kvartal. ABG Sundal Collier har ifølge TDN Direkt opprettholdt kjøpsanbefalingen og høynet kursmålet fra 280 til 310 kroner.

Subsea 7 steg 3 prosent til 77,28 kroner, mens Grieg Seafood spratt opp 3,7 prosent til 93 kroner på slakteoppdatering.

«Ten bagger» videre ned

Ocean Sun, som utvikler solcellekraftverk til havs, fortsetter å slite tungt. Fredag endte aksjen øverst på dagens taperliste med et fall på 13,2 prosent til 16,50 kroner.

Clean Seas Seafood og Huddlestock Fintech fulgte nærmest med nedganger på henholdsvis 10,3 prosent til 3,40 kroner og 8,7 prosent til 3,04 kroner.

Vi tar også med at Circa Group, lansert av daværende SpareBank 1 Markets-aksjestrateg Peter Hermanrud som en tidoblingskandidat i mars, fulgte opp torsdagens krakk med å falle nye 7 prosent til 10,10 kroner.

Byks for Spetalen-favoritt

Øverst på vinnerlisten finner vi Norbit, som spratt opp 10,8 prosent til 33,90 kroner etter at Reitan Kapital torsdag ettermiddag punget ut 50 millioner kroner for aksjer i tech-selskapet.

Norse Atlantic Airways lettet også over 10 prosent, til 15,85 kroner.

Plastgjenvinningsselskapet Pryme, der Øystein Stray Spetalen er hjørnestensinvestor, klatret 7,9 prosent til 44 kroner etter at styremedlem Boudewijn van Vliet har sikret seg aksjer for nærmere 3,7 millioner kroner . Også i forrige uke sikret han seg aksjer.

Pareto-analytiker Tom Erik Kristiansen lanserte Pryme som en mangedoblingskandidat etter forrige ukes Shell-annonsering. Samme meglerhus hjalp Pryme på børs i februar.

Pareto Bank steg over 3 prosent til 57 kroner etter en positiv SpareBank 1-analyse.

– Verdsettelsen er rett og slett for lav, sier analytiker Nils Christian Øyen til Finansavisen.