<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Spetalen-satsing skjøt opp 32 prosent etter trigger

Oslo Børs falt 0,78 prosent, men Horisont Energi trosset børsfallet etter Enova-støtte og skjøt opp hele 32 prosent. 

    Publisert 17. des. 2021 kl. 16.26
    Oppdatert 17. des. 2021 klokken 16.28
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 558 ord
    OPP: Øystein Stray Spetalen kan smile etter fredagens opptur i Horisont Energi. Foto: Eivind Yggeseth

        ORN      

    Hovedindeksen på Oslo Børs endte i 1.168,46 ned 0,78 prosent. Aksjer og egenkapitalbevis ble omsatt for 9,2 milliarder kroner.

    Olje i rødt

    Oljeprisene trakk ned fredag og Brent-oljen falt 2,5 prosent til 72,72 dollar pr. fat, mens WTI-oljen var ned 2,7 prosent til 70,04 dollar pr. fat da Oslo Børs stengte.

    «En innhenting som fortsetter utenfor Kina og trusselen om plutselige grep fra OPEC+ veies opp av omicronfrykt og en energikrise som letter i Kina. Dette gjør at oljemarkedene leter etter en likevektspris frem til narrativet endrer seg overbevisende i den ene eller andre retningen», skriver senioranalytiker Jeffrey Halley i Oanda i sin morgenoppdatering fredag.

    Equinor falt 1,5 prosent og Aker BP var ned 2,1 prosent.

    I grønt

    Kahoot var ned over 4 prosent tidligere fredag, men hentet seg inn og endte opp 2,9 prosent etter analytiker Håkon Fuglu i SEB tror på vanvittig oppside og setter en saftig prising.

    Trigger for Spetalen-selskap

    Horisont Energi suste rett til topps på vinnerlisten med 31,9 prosent oppgang etter meldingen om Enova-støtte fredag.

    Selskapet der Øystein Stray Spetalen er tredje største aksjonær med over 11 prosent eierandel, får 482 millioner kroner i støtte til sitt planlagte anlegg for ammoniakkproduksjon med karbonfangst i Finnmark.

    Øystein Vaagen, analytiker i Fearnleys Securities, sier til TDN Direkt at han mener dette er et veldig godt datapunkt for Horisont Energi.

    – For det første var det ikke gitt at de skulle få finansiering, og for det andre er det et betydelig beløp, sier han og fortsetter:

    – Med finansieringen de-riskes FEED-studiene som vil starte tidlig neste år, hvilket tar hele prosjektet et sted nærmere investeringsbeslutning. Risikoen i aksjen er gjennomførelse av prosjektet – noe som bare ser bedre og bedre ut for hver dag som går.

    Vaagen mener neste steg for selskapet blir ferdigstillelse av konseptstudier fra Technip Energies og Saipem og deretter FEED-tilbud fra begge to.

    – Det tror vi skjer tidlig neste år. Her vil vi mest sannsynlig få mer innsikt i økonomien rundt prosjektet og vi venter dette som positivt for aksjen, sier han.

    Fearnley Securites har kjøpsanbefaling på aksjen med kursmål 116 kroner pr. aksje – en oppside på nær 100 prosent fra fredagens sluttkurs.

    Vellykket restrukturering

    Det ble innført børspause i Prosafe i påvente av melding fra selskapet rundt lunsjtider. Aksjen var ned 3,7 prosent før meldingen om at restruktureringen er vellykket kom.

    Selskapet har nå redusert gjelden med om lag 1,1 milliarder dollar – 9,9 milliarder kroner – og har ingen gjeldsforfall før desember 2025. Etter restruktureringen har selskapet rundt 9 millioner dollar i årlige gjeldsutgifter. Selskapet venter å ha en likviditet på 60 millioner dollar ved årsslutt.

    Handelen ble gjenopptatt kl. 14.00 og aksjen falt 1,9 prosent etter å ha vært opp så mye som 24,4 prosent.

    I rødt

    Spetalen-satsing Pryme falt 10,1 prosent og Kjell Inge Røkkes Aker Carbon Capture endte ned 9,3 prosent. Ørn Software falt 10,7 prosent som dagens taper.

    Nordic Semiconductor falt 7,8 prosent på skyhøyt volum så langt etter en Bloomberg-artikkel som hevder at Apple vil begynne å produsere halvledere for trådløse komponenter in-house.

    – Nordic Semiconductor har falt mye mer enn de amerikanske selskapene som har mye høyere eksponering mot Apple. Jeg kan virkelig ikke forstå kursfallet, sier Christoffer Wang Bjørnsen, analytiker i DNB Markets, til Finansavisen.

    – Det er en stor kjøpsmulighet.

    Teco 2030  falt 4,5 prosent etter å ha fullført en rettet emisjon på 45 millioner kroner til kurs 5 kroner. Jakob Hatteland hadde på forhånd forpliktet seg til å tegne for 30 millioner kroner.