KjøpLogg inn

Verste uken siden 2020

De toneangivende indeksene på Wall Street gikk i rødt, og tekonologitunge indekser bevegde seg mot den verste uken siden 2020. 

Publisert 21. jan. 2022 kl. 22.00
Oppdatert 21. jan. 2022 klokken 22.15
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 287 ord
TEKNOLOGI-FRYKT: Indeksene på børsene i New York gikk i rødt fredag ettermiddag. Det gikk spesielt hardt utover teknologi-indeksen Nasdaq. Foto: BRYAN R. SMITH

 Etter en trøblete uke, fortsatte de toneangivende indeksene på Wall Street å falle fredag. 

Teknologi-indeksen Nasdaq falt 2,7 prosent til 13.768,92 poeng. Strømmegiganten Netflix bidro til nedgangen med sitt fall på over 20 prosent fredag. 

Nasdaq har falt mer enn 7 prosent siden mandag, og legger bak seg sin verste uke siden oktober 2020, skriver CNBC.

Dow Jones falt 1,3 prosent til 34.265,37 poeng, mens den brede S&P 500-indeksen hadde en nedgang på 1,9 prosent til 4.397,9 poeng. 

Teknologifrykt

Netflix sin skuffende kvartalsrapport førte til frykt blant teknologi-investorene. Strømmegiganten falt 21,8 prosent fredag etter at selskapets kvartalsrapport viste en nedgang i abonnementsveksten. Konkurrentenes andeler falt også, og Disney, som driver strømmetjenesten Disney+, hadde en nedgang på 6,7 prosent. 

Netflix er den første store teknologiaksjen som rapporterer sine kvartalstall denne sesongen, mens Apple og Tesla er planlagt å publisere sine resultatrapporter neste uke. Tesla falt 5,3 prosent fredag, mens Amazon og Meta Platforms falt henholdsvis 5,9 og 4,2 prosent. 

Økning i statsobligasjonsrentene

– Gitt nedgangen i aksjemarkedet de siste dagene, har fundamentale faktorer blitt utelatt ettersom markedshandlinger er helt knyttet til tekniske støttenivået, sa Jim Paulsen, investeringsstrategi i Leuthold Group, til CNBC. 

– Inntil et nivå er nådd i denne kollapsen, vil fundamentale forhold som obligasjonsrenter, økonomiske rapporter og til og med inntjening ikke ha stor innvirkning. Frykten må nå slukkes ved hjelp av stabilitet i aksjemarkedet før investorer igjen begynner å vurdere grunnleggende drivere, sa Paulsen. 

Nasdaq sin nedgang skyldes i stor grad en økning i statsobligasjonsrentene denne uken. Den tiårige amerikanske statsobligasjonsrenten nådde så høyt som 1,9 prosent onsdag, men falt til 1,8 prosent fredag. 

VIX-indeksen, også kalt fryktindeksen steg med 15,8 prosent til 29,6. 

Oljeprisen falt med 2,4 prosent til en pris på 84,8 dollar pr. fat.

De store kryptovalutaene bitcoin og etherium sank henholdsvis med 7,3 og 10,9 prosent.