<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Wall Street stengte ned

Ukraina-krigen overskygget en ellers sterk arbeidsmarkedsrapport, og indeksene i USA endte ned fredag. – Det understreker at hele situasjonen er ustabil, sier sjefanalytiker.

Publisert 4. mars 2022 kl. 22.01
Oppdatert 4. mars 2022 klokken 22.02
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 562 ord
NEDGANG: Wall Street stengte ned på ukens siste handelsdag. Foto: NTB

De toneangivende indeksene i USA stengte ned på ukens siste handelsdag.

Ved stengetid så indeksene slik ut:

  • Den brede samleindeksen S&P 500 endte ned 0,79 prosent;
  • Industritunge Dow Jones stengte ned 0,53 prosent;
  • Teknologiindeksen Nasdaq endte ned 1,66 prosent.

CNBC peker på at det det brede fallet skjer etter rapporter om at det skal ha vært brann ved Zaporizjzja atomkraftverk, som ligger sør i Ukraina ved elven Dnipro. Anlegget er det største atomkraftverket i Europa.

Det skal ha foregått harde kamper i området siden russerne gikk til angrep torsdag kveld, men ifølge ukrainske myndigheter er selve reaktorene ved anlegget ikke skadet. Den amerikanske ambassaden i Kyiv omtalte angrepet som en krigsforbrytelse.

Ifølge Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) skal det ikke være registrert forhøyede strålenivåer i området, ifølge en oppdatering fredag morgen, men DSA advarer om at ting kan endre seg fort.

– Ustabil situasjon

Fredag morgen meldte ukrainske myndigheter at brannen er slukket og at russiske styrker hadde tatt kontroll over atomkraftverket.

Nordeas sjefanalytiker Erik Bruce pekte på nettopp kampene ved atomkraftverket til Finansavisen tidligere fredag, og la til at man må regne med at markedet kommer til å svinge med nyhetene fra krigen.

– Det understreker at hele situasjonen er ustabil. Akkurat nå tror jeg det er «risk-off» i markedet på grunn av de seneste nyhetene fra Ukraina, sier han.

Fredag kveld skriver Bloomberg at Det hvite hus vurderer å legge ned et forbud mot import av russisk råolje, som sto for snaut 8 prosent av den amerikanske råoljeimporten i fjor.

Oljeprisen har skutt oppover etter angrepet og de mulige sanksjonene, og et fat nordsjøolje omsettes klokken 22.00 for 118,3 dollar – en oppgang på 7,1 prosent.

Landene i G7-gruppen har fredag også varslet om nye, strenge sanksjoner mot Russland i forbindelse med Ukraina-krigen. De krever også stans i angrep nær atomkraftverk.

Sterk rapport

Sjefstrateg Jeff Mortimer i BNY Mellom Wealth Management skriver i et notat at han tror markedet nærmer seg en bunn, men understreker at det er vanskelig å kartlegge krig og uro.

«Historien er full av lærdom om at man bør kjøpe i perioder med konflikt... men hver krig og situasjon er forskjellige,» skriver han ifølge CNBC i et notat.

Nettstedet påpeker at den seneste utviklingen i Ukraina overskygget den sterkere enn ventet arbeidsmarkedsrapporten for februar – ofte omtalt som «månedens viktigste tall».

Rapporten viser at det ble skapt 678.000 nye arbeidsplasser i februar, godt over hva økonomene ifølge Dow Jones ventet på 440.000 arbeidsplasser. Arbeidsledigheten tikket ned til 3,8 prosent.

Rapporten viser hvor mange jobber det ble skapt utenfor USAs landbruk i måneden som gikk, og er en viktig rettesnor for aktiviteten i verdens største økonomi.

Renteheving

CNCB skriver videre at det er den siste arbeidsmarkedsrapporten før den amerikanske sentralbankens (Fed) rentemøte senere i mars. 

Det er bredt ventet at Fed kommer til å høyne renten, og sentralbanksjef Jerome Powell sa tidligere denne uken at han lente mot å støtte en renteheving på 25 basispunkter. Ett basispunkt er lik 0,01 prosent.

«Dagens arbeidsmarkedsrapport er et ytterligere datapunkt på at den amerikanske økonomien er robust nok til å takle en rask innstramming i pengepolitikken, og usikkerheten rundt Ukraina-krigen sakker ikke ned på Feds hastverk med å stramme inn,» skriver sjefstrateg Seema Shah i Principal Global Investors i et notat.

Oljeaksjene var blant vinnerne på de amerikanske børsene fredag, med Occidental Petroleum opp hele 17,5 prosent. Diamondback Energy steg 2,8 prosent.

Reiseaksjene hadde det imidlertid fortsatt tøft. United Airlines falt 9,3 prosent mens Delta Air Lines stengte ned 5,6 prosent.