<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oslo Børs trosset saftig fall i oljeprisen – rett over 100 dollar

Oslo Børs steg 0,40 prosent og trosset markant oljeprisfall til rundt 103 dollar fatet. DOF stupte over 30 prosent etter melding om restruktureringen.

Publisert 14. mars 2022 kl. 16.27
Oppdatert 14. mars 2022 klokken 16.47
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 674 ord
OPP: Atlantic Sapphire steg etter innsidekjøp. Avbildet: Johan Andreassen, konsernsjef i ASA.  Foto: Hilde Oreld

DOF          

(Saken oppdateres)

Oslo Børs var i rødt store deler av mandagen, men steg til slutt. Hovedindeksen endte i 1.199,03, opp 0,40 prosent.

– Invasjonen av Ukraina har gjort det viktig å forstå og ha et gjennomtenkt syn på risiko det neste året, sier investeringsdirektør Hans Kristian Hals.

Hals mener at investorene har rom for å øke risikoen i sine porteføljer, så snart dagens høye usikkerhet blir noe redusert.

Oljeprisen

Brent-oljen sto mandag da børsen stengte ned hele 8 prosent til 103,71 dollar fatet, mens WTI-oljen falt 8,2 prosent til 100,36 dollar fatet. Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 111,42 dollar fatet ved børsslutt i Oslo fredag.

Nye samtaler mellom Ukraina og Russland er én av grunnene til at pilene peker nedover for oljeprisen. En annen er ny smitteoppblomstring i Kina. Det sendte Hongkong-indeksen Hang Seng ned hele 5 prosent – tyngste fall siden finanskrisen i 2008.

Teknisk analyse: Aker BP
Teknisk analyse av Aker BP ved Stein Ove Haugen. 14.03.2022

Equinor steg 0,3 prosent, mens Aker BP endte ned 3,7 prosent. Vår Energi ble svekket 3,5 prosent, og DNO var ned 8,3 prosent. Sistnevnte handlet mandag eks. utbytte på 0,20 kroner pr. aksje.

InterOil Exploration and Production , som hittil i år er opp over 125 prosent, falt mandag 15 prosent. Selskapet la mandag morgen frem en produksjonsoppdatering.

InterOil-sjef Leandro Carbone uttalte i forrige uke til Finansavisen at det er to årsaker som ligger bak det han omtaler som «en imponerende kursoppgang».

Tankfall

Tankaksjer som Okeanis, Hunter Group og Frontline falt på Oslo Børs mandag etter økte geopolitisk spenninger og mulig redusert sannsynlighet for at Vesten vil finne en enighet med Iran om å gjenoppta atomavtalen, ifølge TDN Direkt. Denne helgen traff 12 ballistiske missiler Erbil i Irak, og USA sa i en uttalelse at de fordømmer angrepet fra Iran og vil hjelpe partnere i regionen med å forsvare seg.

Mandag sier en talsperson for utenriksdepartementet i Iran at USA nå må ta en avgjørelse om de ønsker å gjenopplive atomavtalen.

Ellers sier India mandag at landet vurderer å importere olje og andre råvarer til en rabatt fra Russland, ifølge Reuters. India importerer normalt sett 80 prosent av sitt oljebehov, og 2-3 prosent av disse volumene kommer fra Russland.

«Russland tilbyr olje og andre råvarer til en betydelig rabatt. Det tar vi gjerne. Vi har noen utfordringer som tankskip, forsikringsdekning og oljeblandinger som må løses, men når det er gjort vil vi ta rabattene», sa en myndighetsperson i India, ifølge Reuters.

Opptur

Johan Johannson, Norges fjerde rikeste, har sikret seg aksjer for titalls millioner kroner i Atlantic Sapphire. Aksjen endte opp 6,8 prosent. 

DNB-analytiker Patrik Ling har operert med kursmål på 31 kroner på Nordic Nanovector . Nå justerer han ned kursmålet, men ikke lenger enn til 26 kroner og gjentar kjøpsanbefalingen. Hvis han får rett snakker vi om en dobling fra dagens børskurs. Aksjen steg mandag 4,3 prosent.

Les resten av dagens aksjetips her.

EMGS vil bokføre en multiklientomsetning på om lag 1 millioner dollar i første kvartal 2022. Aksjen steg 3,6 prosent.

Huddlestock Fintech har signert en avtale med en nordeuropeisk investeringsklubb, som har valgt å bruke Huddlestocks Bedrock-løsning. Det fremgår av en melding mandag. Aksjen endte opp 4,8 prosent.

En bekymret finansminister, gambling i Ice og Dof-krisen som ikke forsvinner
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum frykter norsk økonomi skal bli overopphetet og fremtvinge flere renteøkninger. Trygve Hegnar tror han overdriver. Vi snakker også om hvorfor småaksjonærene må følge med i Ice-aksjen, gjeldskrisen i supply og hvordan antallet børsnoteringer ser ut til å tørke opp for tiden. 14.03.2022

I slutten av forrige uke signerte Gram Car Carriers en seksårig charteravtale med en større asiatisk operatør. Nå oppjusterer Clarksons Platou Securities sitt kursmål på Gram Car Carriers fra 100 til 125 kroner samtidig som kjøpsanbefalingen gjentas. Aksjen steg 3,8 prosent.

Golden Energy Offshore melder mandag at de er tildelt en kontrakt for «Energy Scout», som har ligget i varmt opplag i 16 måneder. Nyheten sendte aksjen opp 12,5 prosent.

I rødt

Pyrum Innovations og Continental utvider det eksisterende samarbeidet med mål om å optimalisere og utvide resirkuleringen av utgåtte dekk gjennom pyrolyse. Aksjen sto på stedet hvil.

DOF raste 35,8 prosent. DOF-ledelsen advarte fredag kveld om at en refinansieringsløsning ennå ikke er på plass, og ledelsen kan ikke gi noen forsikringer om at selskapet vil være i stand til å finne en løsning med sine kreditorer. Det vil imidlertid være nødvendig for at selskapet skal kunne drive videre.

Ice Group falt mandag 27,7 prosent, etter en oppgang på over 150 prosent den siste uken. Fredag advarte Nordnets investeringsøkonom, Mads Johannesen, om aksjen, og påpekte at den skal falle 74 prosent.