<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kryptobørs ble dagens taper

Hovedindeksen på Oslo Børs steg fredag 0,34 prosent til 1.195,93. Havila Shipping ble dagens vinner, mens kryptobørsen til Kjos-Familien ble dagens taper.

    Publisert 17. juni 2022 kl. 16.30
    Oppdatert 20. juni 2022 klokken 08.27
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 559 ord

            SEAW7  

    Hovedindeksen på Oslo Børs falt 3 prosent denne uken. 20 av de 30 mest omsatte aksjene steg på ukens siste handelsdag.

    Hafnia steg 3,4 prosent til 33,10 kroner og til ny all-time high. 

    Tre aksjer falt til ny all-time low; Hyon (-5,6%), MPC Energy Solutions (-1,1%) og Sikri Holding (-1,2%).

    Bakteppet

    Dagens handel startet sterkt på informasjon om at futureshandelen på Wall Street pekte mot markant oppgang fra start. Dette skjer i kjølvannet av kraftig fall på Wall Street torsdag og mer blandede Asia-børser fredag. 

    Seniorstrateg Suresh Tantia hos investeringsavdelingen APAC i Credit Suisse opprettholder sin overvekt av aksjer mot obligasjoner.

    – Du kan ikke utelukke ytterligere nedside fordi markedene når er veldig volatile. De trader på nyhetsstrømmer og basert på Fed-forventninger på dagens nivåer, gir det egentlig ikke mening å selge. Jeg tror straks forventningene til Feds renteøkninger stabiliserer seg, så bør vi begynne og se en gjeninnhenting i aksjemarkedet, sier han til CNBC.

    Olje

    Oljeprisene fikk torsdag kveld et oppsving etter at Washington besluttet å innføre sanksjoner mot kinesiske, Emirat-baserte og iranske selskaper som hjelper Iran med å eksportere olje. 

    Fredag falt prisene sterkt. Da Oslo Børs stengte var Brent-oljen ned 3,15 prosent til 116,04 dollar, mens WTI-oljen var ned 3,65 prosent til 113,30 dollar.

    SISTE: Oljeprisen dundrer ned og kl. 17:15 er augustkontrakten på Brent-oljen ned 5,8 prosent til 114 dollar.

    Selv om de store sentralbankene (med unntak av Japan) har startet på renteøkningene for å hanskes med den skyhøye inflasjonen, venter analytikere at presset på nedsiden i oljeprisene vil være kortvarig.

    – «Kjøp dippen» er kanskje dødt i aksjemarkedet, men burde sannsynligvis fortsatt fungere i energimarkedene. Til tross for aggressive sentralbanker og den lavere økonomiske veksten som vil følge, er oljemarkedene fortsatt veldig stramme, sier Oanda-analytikere ifølge TDN Direkt til Platts fredag.

    Konsulenthuset WoodMac er bekymret for kutt i den Europeiske gassforsyningen i tilknytning Nord Stream-rørledningen, og har skissert et skrekkscenario der Europa vil gå tom for gass i januar . Flere Europeiske land meldte fredag om begrenset forsyning fra Russland.

    Havvind

    Fredag morgen ble det kjent at Equinor og partnerne Petoro, TotalEnergies, Shell og ConocoPhillips i Troll- og Oseberg-feltene har igangsatt en studie og ser på muligheten for en flytende havvindpark i Troll-området rundt 65 kilometer vest for Kollsnes i Vestland.

    Samtidig har JP Morgan oppgradert Equinor fra undervekt til nøytral. Aksjen endte dagen ned 0,11 prosent til 350,60.

    Seaway7 spratt opp 17,4 prosent i kjølvannet av å ha signert et eksklusivitetsbrev med ScottishPower Renewables i størrelsesordenen «very large» tidligere i uken. Dette representerer kontraktstørrelser på 500-750 millioner dollar.

    Rekyl i børsrakett

    Havila shipping har den siste uken hatt det tøft på børsen, men aksjen steg fredag over 30 prosent til 18,02 kroner. Børsraketten er ned over 30 prosent siste uken, men er allikevel opp over 450 prosent det siste året.

    PGS steg 3,7 prosent til 7,05 kroner etter å ha blitt betinget tildelt en karbonlagringskontrakt på Equinor-opererte Smeaheia i Nordsjøen.

    Hynion steg i tidlig handel tosifret etter fredag morgen å ha sendt ut en børsmelding som svar på vedtaket i revidert nasjonalbudsjett om rask utvikling av en nasjonal hydrogen infrastruktur, men har roet seg ned utover formiddagen og avsluttet dagen ned rundt 5 prosent til 1,32 kroner.

    I rødt

    På toppen av taperlisten finner vi den Kjos-eide kryptobørsen Norwegian Block Exchange, som falt over 10 prosent. Selskapet høster kritikk fra kryptokritiker og Nordea-forvalter Robert Næss i Finansavisen fredag.

    – Kundenes midler er trygge, kontrer imidlertid selskapets finansdirektør Torstein Thinn.

    Både Aker BP og Vår Energi falt fredag rundt 2,5 prosent.